Turtelboom: vakbonden bezondigen zich aan “tribalisme”

Het sociale overleg staat onder druk, nu een verhaal opduikt dat de bonden hun veto zouden uitspreken tegen onderhandelingen met N-VA en Open VLD. Vlaams minister Turtelboom is hard, en spreekt over tribalisme. “De stamhoofden beslissen wie er niet bijhoort.”
Jasper Jacobs

Het was een opmerkelijk stuk in de Tijd van vandaag. De vakbonden zouden hun veto uitgesproken hebben tegen sociaal overleg met de regering als ook vicepremiers Jan Jambon (N-VA) en Alexander De Croo (Open VLD) mee zouden aanschuiven.

Annemie Turtelboom mag ondertussen wel het federale voor het Vlaamse niveau ingeruild hebben, op Twitter haalde ze de voorhamer boven. “Tribalisme”, noemde ze het. “De stamhoofden beslissen wie erbij hoort en wie niet. De vakbonden willen N-VA en Open VLD niet bij het overleg.”

Probleem is dat die vakbonden het verhaal krachtig ontkennen. Twee ervan, toch. Zo gaat het in de buurt van ACV-voorzitter Marc Leemans: “Wij stellen absoluut geen veto’s, tegen niemand. Wij zouden dat omgekeerd ook niet aanvaarden.” En zo zegt ACLVB-voorzitter Jan Vercamst: “Ook wij stellen geen veto.”

Wat dubbelzinniger was de reactie bij het ABVV. “We ontkennen noch bevestigen.”

"Overleg afgelast na veto FGTB"

Dan maar proberen bij vicepremier Alexander De Croo. Die wil niet reageren. Bij Jan Jambon? Ja, het verhaal klopt, zeggen ze daar. “Maar het is genuanceerder.” En voor de rest geen commentaar, “want we willen het sociale overleg alle kansen geven.” Dat wijkt niet zo ver af van wat premier Charles Michel te melden heeft. Die voert ‘informeel overleg”, luidt het.

Nu zou net dat informele overleg aan de basis van de problemen liggen. Vorige week woensdag was naar verluidt een overleg gepland tussen de leden van het kernkabinet en de Groep van Tien, de verzamelde werkgevers- en werknemersorganisaties.

“Maar plots kwam er een signaal dat ABVV niet met Jan Jambon wilde onderhandelen”, luidt het in werkgeverskringen. Vooral de Franstalige FGTB zou de poot stijfhouden. (Wat bij het ABVV overigens als “gespin” wordt weggewuifd).

Het overleg zou vervolgens zijn afgelast, waarop het plan kwam om zonder de vices met de bonden te spreken. Dat was dan weer niet naar de zin van Alexander De Croo, die stevig zijn hakken in het zand zette.

Hij gaf binnen de regering het signaal dat het niet aan de vakbonden is om te bepalen wie mee onderhandelt omdat deze regering per slot van rekening democratisch verkozen is.

Onder sociale partners spreken

En dus is er voorlopig enkel informeel overleg tussen premier Michel en de bonden, en is het sociaal overleg – in deze tijden van besparingen – verzand in sociaal geruzie.

Misschien kan het voorstel van ACLVB-voorzitter een oplossing brengen. Hij wil binnen de Groep van Tien onderhandelen, zonder ook maar één regeringslid erbij. Dat liep de voorbije jaren keer op keer scheef. Maar, zo zegt Vercamst, “we zijn mans genoeg om dat te doen.”

Maar uiteindelijk zegt hij is het best denkbaar dat de premier en de minister van werk – Kris Peeters – mee aanschuiven. Waardoor het sociale overleg de facto zonder Jan Jambon en Alexander De Croo verloopt. Maar zo heeft niemand een veto uitgesproken.
 

Meest gelezen