"Neen, dit is geen kille en rechtse regering"

De partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open VLD zijn duidelijk: de nieuwe federale regering is niet zo rechts als de oppositie laat uitschijnen. In "De zevende dag" kwamen ze het beleid van de regering-Michel verdedigen. Maar inspanningen, die zullen we met z'n allen moeten doen.

Het Kamerdebat over het regeerakkoord duurde lang en was bij momenten bijzonder pittig. Een rechtse regering met asociale maatregelen, klinkt het bij de oppositie. Maar daar willen de partijvoorzitters van de Vlaamse partijen binnen de coalitie alleszins niets van weten.

"Dit is een regering die keuzes maakt. Dan valt er ook veel te debatteren", zegt Gwendolyn Rutten (Open VLD). "De prioriteit van deze regering is de economie. We geven een lastenverlaging aan de werkgevers en werknemers en we combineren dat met hervormingen op vlak van arbeidsmarkt en pensioenen. Dat zijn typische liberale recepten. Al wie oren en poten heeft zal aan de slag moeten."

"We zeggen al enkele jaren dat er structurele hervormingen nodig zijn om de pensioenen betaalbaar te houden", zegt Wouter Beke (CD&V). "Iedereen weet ook wel dat we langer moeten werken om alles betaalbaar te houden."

"Indexsprong? Niet van harte"

"Dit is geen kille en rechtse regering", gaat hij voort. "De gezondheidszorg is de afgelopen legislatuur met 0,9 procent gegroeid. De volgende vijf jaar wordt dat 1,5 procent. Dat betekent dat het nu meer zal groeien dan onder een socialistische minister (Laurette Onkelinx, PS, nvdr.)."

Daarnaast bewijst de welvaartsenveloppe ook dat deze regering niet rechts is, zegt de CD&V'er. "Onder de regering-Di Rupo is die voor 60 procent ingevoerd. Wij gaan die voor 100 procent uitvoeren. We trekken daar dus 1,5 miljard euro voor uit."

Maar wat dan met de indexsprong? Daardoor zullen de lonen één keer niet stijgen, hoewel het leven wel duurder wordt. "Wij staan daar niet van harte achter", zegt Beke, "maar we hebben die maatregel nodig om zo een boost te kunnen geven in de competitiviteit en de loonhandicap volgend jaar."

"Niet altijd gezellig"

Die indexsprong wil wel niet zeggen dat de koopkracht achteruit gaat, benadrukt Bart De Wever (N-VA). "Het zal natuurlijk wel van de economische conjunctuur afhangen. Als er economische groei is dan zal het meevallen en zullen we binnen twee jaar voorbij het keerpunt zijn. Als de economische groei tegenvalt, dan zal het langer duren."

"We zullen de handjes uit de mouwen moeten steken, maar er is geen alternatief", gaat hij voort. "Het enige wat ik hoor is iets zoals in Frankrijk. Dan krijg je een catastrofale toestand. Het kleinste kind beseft dat we dit moeten doen. Maar het is inderdaad niet altijd gezellig."

Meest gelezen