"Wat hebben jullie tegen de werkende mensen in dit land?"

"Wat hebben jullie tegen de werkende mensen in dit land? Het leeuwendeel van de besparingen wordt dankzij jullie door hen gedragen". Dat heeft Groen-fractieleider in de Kamer Kristof Calvo gezegd in een debat met de fractieleiders in "De zevende dag". "De compensatie voor de indexsprong is niet voldoende", klinkt het bij de oppositie.

De vijf fractieleiders van de Vlaamse partijen waren te gast in "De zevende dag", en dat zorgde zoals steeds voor vuurwerk. Volgens de fractieleiders van de meerderheid zijn de voorgestelde besparingen "evenwichtige besparingen". Zo zei Servais Verherstraeten (CD&V): "De indexsprong is een investering in de toekomst. Het is zo dat men tijdelijk minder loon zal hebben, maar op termijn zal dat wel de concurrentiekracht van onze bedrijven aanmoedigen. Tot dan zijn er verschillende compensatiemaatregelen voor die indexsprong, zoals een lastenverlaging."

De drie fractieleiders van de meerderheid verwezen ook naar de indexsprongen in de jaren '80. "Telkens opnieuw werd na die indexsprong duidelijk dat de economie het beter deed en dat de concurrentiekracht werd aangemoedigd", klinkt het bij Patrick Dewael (Open VLD).

Die compensatiemaatregelen zijn onvoldoende, aldus de oppositie. "De indexsprong kost meer aan de gemiddelde werknemer dan de lastenverlaging die hij ervoor in ruil krijgt", zegt Calvo. "Bovendien is er niet enkel de indexsprong: er is besparing op deeltijds werken en het tijdskrediet wordt beperkt."

"Pensioenleeftijd is gebroken verkiezingsbelofte"

Die discussie over werk bracht de fractieleiders ook naar de verhoogde pensioenleeftijd, die volgens Temmerman een verkiezingsbelofte is die gebroken werd.

Volgens de meerderheid was de verhoging van de pensioenleeftijd onvermijdelijk, en zal het doordat het zeer geleidelijk gaat minder pijnlijk zijn. Bovendien wordt een loopbaan van 45 jaar sowieso beloond met een pensioen, op welke leeftijd dan ook. De oppositie stelde dan weer hun vragen bij de haalbaarheid van 67 jaar bij zware beroepen.

Meest gelezen