Is het na Schotland de beurt aan Yorkshire?

Het debat over Schotse onafhankelijkheid heeft één ding duidelijk gemaakt: Schotland zal meer bevoegdheden krijgen, wat ook de uitkomst is. En dat brengt andere Britse regio's nu op ideeën. In Yorkshire bijvoorbeeld is de "Yorkshire First"-campagne gelanceerd.
AFP

Een 'ja' voor een onafhankelijk Schotland morgen zou weleens de doos van Pandora kunnen betekenen. Het zou andere regio's in Europa, zoals Catalonië, alleen maar sterken in hun onafhankelijkheidsstreven. Maar dat is niet alles.

Ook binnen Groot-Brittannië wordt er nu gemord. Armere regio's vinden dat ook zij wel iets meer zouden mogen krijgen. Het gaat om Wales, maar ook om gebieden in het noorden van Engeland zoals de dichtbevolkte regio rond Manchester en het graafschap Yorkshire.

In de voorbije tientallen jaren is een kloof gegroeid tussen die regio's en het centrale bestuur in Londen. De noord-zuidverdeling kwam er na de economische neergang in het noorden. De mijnindustrieën gingen teloor net als andere takken van de industrie. Tegelijk deed Londen het bijzonder goed, o.a. dankzij de opgang van de financiële sector en de mediasector.

Is Yorkshire de volgende?

Veel Britse kiezers zijn verbitterd, en vinden ook dat Londen veel meer zou moeten doen om de lokale regio's te stimuleren, onder andere via een betere verdeling van de belastinggelden en wat meer lokale autonomie.

Het aandeel van regionale belastinggelden in Groot-Brittannië zou amper 1,7 procent van het Britse bbp bedragen, tegenover bijvoorbeeld 5 procent in Frankrijk en 17 in Zweden. Daarmee is het een van de meest gecentraliseerde belastingsystemen van Europa.

Plaatselijke politici en zakenmensen roepen al langer om meer regionale autonomie. Bijna de helft van de Britten, zowat 48 procent, zou dat idee ook steunen. Yorkshire, het grootste graafschap in Engeland, lanceerde in augustus al de "Yorkshire First"-campagne.

Heel Yorkshire samen heeft bijna evenveel inwoners als Schotland, en de economie is er twee keer groter dan de Welshe. Richard Carter van de Yorkshire-campagne verwoordt het zo: "Als de huidige Britse structuren zo goed werken, waarom slurpt Londen dan al het geld, de vitaliteit en de energie van de andere regio's op?"

"We moeten een systeem hebben dat werkt voor alle onderdelen van het koninkrijk. Het gaat niet op om nu te zeggen "genoeg is genoeg" en om dan over 100 jaar dezelfde discussie van Schotland nog eens opnieuw te hebben in Yorkshire of Wales."

Manchester is "topkandidaat" voor meer bevoegdheden

Ook voor de Greater Manchester Area staan ze te springen voor meer bevoegdheden. Het gebied in het noordwesten van Engeland telt meer inwoners dan Noord-Ierland en heeft een grotere economie dan Wales. Phillip Blond van de denktank ResPublica zegt dat de regio daarmee de "eerste kandidaat" is om meer regionale bevoegdheden te krijgen. 

Wales is een ander verhaal

Wales is een ander verhaal. Er is nog geen breed draagvlak voor een nationalistische beweging, en amper 10 procent van de bevolking zou het idee steunen om op eigen benen te gaan staan. Toch denkt Dafydd Wigley, de leider van de Welshe nationalistische partij Plaid Cymru, dat een Schots 'ja' zijn partij een boost kan bezorgen. Toch lijkt het daar meer een verhaal van lange termijn. Wales heeft een relatief kleine bevolking van iets over 3 miljoen.

Meest gelezen