"1 miljard dollar nodig tegen ebola"

De Verenigde Naties hebben 1 miljard dollar (zo'n 773 miljoen euro) nodig om de ebola-epidemie in West-Afrika in te dijken. Dat heeft de speciale VN-coördinator voor ebola gezegd op een donorconferentie in Genève. De internationale gemeenschap moet ook veel meer en sneller logistieke hulp bieden, klinkt het. De Verenigde Staten sturen alvast 3.000 manschappen naar de getroffen regio.

Het bedrag dat de Verenigde Naties nu vraagt, ligt veel hoger dan een maand geleden. "Het gaat dan ook om een gigantische financiële uitdaging", liet de VN-verantwoordelijke voor de humanitaire operaties verstaan.

De Verenigde Naties schatten dat er zo'n 22,3 miljoen mensen in de getroffen regio hulp nodig hebben. Om het aantal besmettingen tegen eind dit jaar te doen terugvallen en om de complete ineenstorting van het gezondheidssysteem te voorkomen, zijn er volgens de VN dringend meer middelen nodig. Tegen midden volgend jaar wil de organisatie de epidemie een halt hebben toegeroepen.

Overigens is niet alleen de ziekte zelf een probleem. De VN waarschuwt ook voor een grote voedselcrisis in West-Afrika, want oogsten dreigen er te mislukken door de epidemie. Er is een alarm afgekondigd voor Liberia, Sierra Leone en Guinee.

Internationale hulp

De verschillende organisaties op het terrein  - Artsen Zonder Grenzen (AZG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) - waarschuwen dat de epidemie exponentieel aan het groeien is en dat de internationale gemeenschap zich veel sneller moet engageren.

"Het internationale antwoord op ebola valt gevaarlijk terug", zegt de voorzitter van AZG. "De "window of opportunity" om de epidemie te verhelpen, is aan het sluiten. Er moeten meer landen handelen. We hebben meer hulp nodig en we hebben het nu nodig", klinkt het.

De Verenigde Staten hebben alvast laten weten 3.000 troepen te sturen naar de regio, voornamelijk naar Liberia. Daar zullen ze gezondheidscentra bouwen, een militair coördinatiecentrum op poten zetten en ook lokale gezondheidswerkers opleiden. Ook Cuba en China hebben al hulp beloofd.

Geen "Ebola 12-12"

In ons land komt er evenwel voorlopig nog geen grootschalige fondsenwerving onder de bekende noemer van 12-12. "Het draagvlak in België is nog te klein en de hulporganisaties kunnen niet voor het grote verschil zorgen", zegt woordvoerder Erik Todts.

De 6 organisaties in het Consortium 1212 zitten evenwel niet stil en zijn actief betrokken bij de hulpverlening ter plaatste, verzekert Todts.

Meest gelezen