"Prinsjesdag omgeven door rouwrand van verdriet"

De feestelijke traditie van Prinsjesdag in Nederland is dit jaar omgeven door een rouwrand van verdriet. Koning Willem-Alexander zei dat in de troonrede, die hij uitsprak in de Ridderzaal. De koning verwees daarmee naar de vliegramp met MH17 op 17 juli, waarbij 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, omkwamen.

"In de zomer van 2014 bleek andermaal dat de vrijheid en veiligheid kwetsbaar zijn, ook in ons deel van de wereld. De ramp boven het oosten van Oekraïne heeft velen direct geraakt, ook in de Verenigde Vergadering (Eerste en Tweede Kamer) en heeft allen diep geschokt", aldus Willem-Alexander.

De koning wees erop dat de Nederlanders leven in een open samenleving en dat conflicten die duizenden kilometers ver weg zijn reacties en emoties oproepen in Nederland. Hij noemde naast Oekraïne het Midden-Oosten. De haat die elders mensen in het verderf stort, mag niet overslaan naar onze straten, zei de koning.

De internationale onrust stelt volgens Willem-Alexander de veerkracht van de Nederlandse samenleving op de proef. Daarom zijn duidelijke keuzes en een vaste koers nodig. De regering is volgens de koning blij met het brede draagvlak dat daarvoor bestaat. Dat laatste leek een verwijzing naar de steun die het kabinet krijgt van de drie "bevriende" oppositiefracties.

Na jaren van bezuinigingen krijgt het ministerie van Defensie er voor het eerst in 24 jaar weer structureel meer geld bij: 100 miljoen euro per jaar. "Het extra geld voor Defensie is een trendbreuk met het verleden. Het budget gaat nu omhoog met het oog op de toenemende spanningen in de wereld en de verantwoordelijkheden die daaruit voortvloeien", stelt Willem-Alexander.

De volledige troonrede vindt u op de site van het Nederlandse koninklijke huis.

Voorzichtig economisch herstel

Na de troonrede van koning Willem-Alexander heeft de Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem het koffertje met de zogenoemde Miljoenennota aan de Tweede Kamer aangeboden. De Miljoenennota is een toelichting van de regering op de verwachte inkomsten en uitgaven in de begroting.

De regering vindt dat Nederland langzaam herstelt van de economische crisis. Maar dat herstel is broos. Dijsselbloem zelf spreekt van een "behoedzame" begroting, gezien de internationale turbulentie (cf. Oekraïne en Midden-Oosten).

De koopkracht zou gemiddeld een half procent stijgen voor de meeste gezinnen. De regering waarschuwt wel nog voor "pijnlijke maatregelen". Verwacht wordt dat de economie in 2015 1,25 procent groeit en dat het begrotingstekort uitkomt op 2,2 procent.

Meest gelezen