FortisEffect dreigt Ageas voor de rechter te slepen over dividend

De advocaat van de Nederlandse gedupeerden van de Fortis-zaak waarschuwt Ageas om geen extra dividend uit te keren, met het oog op een eventuele schadevergoeding. Intussen hebben zich al 8.530 Belgen aangesloten bij de beleggersorganisatie FortisEffect.

Morgen zou de Belgische verzekeraar Ageas, de opvolger van Fortis Holding, een extra dividend en een nieuwe inkoop van eigen aandelen aankondigen.

Op die manier verdwijnt echter geld uit het bedrijf en Adriaan de Gier (foto bovenaan), de advocaat van FortisEffect, waarschuwt Ageas om dat alsnog niet te doen. Als dat wel gebeurt, dreigt hij ermee om de bestuurders van Ageas persoonlijk verantwoordelijk te stellen en voor de rechter te dagen, zegt hij aan VRT-collega Michaël Van Droogenbroeck.

Vorige week behaalde de beleggersvereniging FortisEffect een belangrijke overwinning toen een rechtbank in Amsterdam bepaalde dat de voormalige beleggers van Fortis misleid werden door de bank en recht hebben op een schadevergoeding. Ageas wil als opvolger van Fortis daartegen in beroep gaan.

Steeds meer Belgische beleggers naar FortisEffect

FortisEffect werd opgericht kort na de ondergang van Fortis eind 2008 door Nederlandse beleggers die het niet eens waren met de nationalisatie en met de beperkte vergoeding indertijd.

Adriaan de Gier, de advocaat van FortisEffect, voelt zich gesterkt door het vonnis van vorige week. Er hebben zich nu al 10.000 gedupeerde beleggers bij hem gemeld en het aantal stijgt nog. Bovendien zijn daar 8.530 Belgen bij. Opvallend is ook dat naast de individuele beleggers zich ook meer institutionelen zoals pensioenfondsen en banken aanmelden en De Gier denkt dat het aantal klagers tot 50.000 zou kunnen stijgen.

Hoeveel schadevergoeding die gaan krijgen, hangt af van geval per geval. De Gier vertegenwoordigt gedupeerden die aandelen hebben gekocht tussen 1 januari 2007 en 3 oktober 2008, tot na de ondergang van Fortis dus. Het meeste aantal klachten slaat op de week tussen de twee "reddingen" van Fortis in toen het aandeel fors in waarde daalde.

Zoveel mogelijk geld recupereren

Het principe dat Fortis -de voorloper van Ageas- toen misleidende informatie gaf aan die beleggers die op basis daarvan aandelen kochten of hun aandeel niet verkochten, is nu bevestigd door de rechtbank, aldus De Gier. Dat geldt ook voor de persoonlijke verantwoordelijkheid van de ex-bestuurders van Fortis evenals de overheden en vooral de Nederlandse staat, die in de bewuste week van eind september/begin oktober 2008 de bank Fortis nationaliseerde en ook bewust verkeerde informatie gaf.

De Gier wil dus zowel Ageas, de ex-bestuurders van Fortis als de Nederlandse staat een schadevergoeding laten betalen om zo veel mogelijk geld van de beleggers te recupereren. Hij staat wel open voor een schikking met die partijen, maar Ageas lijkt daar vooralsnog weinig zin in te hebben, merkt hij op. Wel waarschuwt hij Ageas om geen geld uit te delen aan de aandeelhouders.

Meest gelezen