"Onmiddellijke toegang tot iedereen die hulp nodig heeft"

De humanitaire situatie in Syrië verslechtert van dag tot dag. Dat zeggen enkele humanitaire organisaties verbonden aan de Verenigde Naties. "En op sommige plaatsen moet het ergste nog komen", luidt het. Ze eisen onmiddellijke toegang tot iedereen die hulp nodig heeft.
AP2013
Archieffoto Homs

Moet het nog gezegd worden? De burgeroorlog in Syrië drukt zijn volle gewicht op de bevolking. Meer dan 9,3 miljoen mensen zouden getroffen zijn door het conflict, dat nu al zijn vierde jaar ingaat.

Volgens enkele humanitaire organisaties, verbonden aan de VN, gaat het van kwaad naar erger in Syrië, zo laten ze in een persbericht weten.

En op sommige plaatsen is het einde van de ellende nog lang niet in zicht. "Voor de mensen die nog steeds vast zitten in Aleppo, in de oude stadswijken van Homs en in bepaalde streken waar gewelddadige confrontaties plaatsvinden, moet het ergste nog komen", klinkt het.

De Verenigde Naties vragen dan ook dat de hulporganisaties toegang krijgen tot iedereen die hulp nodig heeft. "De strijdende partijen weigeren dat te vaak", zeggen de organisaties. "De luchtbombardementen en raket- en mortieraanvallen doden zonder rekening te houden met onschuldige mannen, vrouwen en kinderen."

Dat die toegang nodig is, wijzen cijfers als deze uit: "In Aleppo zouden er maar 40 artsen zijn voor een bevolking van 2,5 miljoen mensen. Voordien waren er meer dan 2.000." Maar ook de apparatuur en infrastructuur laten te wensen over. "Een derde van de waterzuiveringsstations werkt niet. 60 procent van de gezondheidscentra is verwoest."

"Hoe kan de internationale gemeenschap dit nog langer tolereren", vragen de organisaties zich tenslotte af.

"Homs over enkele dagen onder controle van regime"

Intussen lijkt Homs, ooit het bolwerk van de Syrische rebellen, opnieuw in handen van het regeringsleger te vallen. Soldaten trouw aan Assad hebben de zwaarste aanval sinds het begin van het conflict gelanceerd op de stad.

Sommige rebellen die nog in de stad aanwezig zijn, in totaal naar verluidt enkele honderden, zouden zich volgens bronnen binnen de oppositie willen overgeven. Anderen verzetten zich via zelfmoordaanslagen.

"We gaan ervan uit dat Homs binnen enkele dagen volledig onder controle van het regime zal zijn", vertelde een oppositielid aan het Amerikaanse persbureau AP. Homs verliezen, zou de rebellen een enorme slag toebrengen. De derde stad van het land is strategisch belangrijk, als verbinding tussen de hoofdstad Damascus en de noordelijke stad Aleppo.

Meest gelezen