Is deze kerncentrale bestand tegen aardbevingen en tsunami's?

Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit Massachusetts Institute of Technology (MIT) werken momenteel aan een drijvende kerncentrale die zowel bestand zou zijn tegen tsunami's als tegen aardbevingen.

Ruim 3 jaar geleden sloeg het noodlot toe in de Japanse kerncentrale van Fukushima (kleine foto). De combinatie van een zeebeving en een daaropvolgende tsunami veroorzaakte een van de grootste nucleaire rampen uit de geschiedenis. Enkele jaren later stellen wetenschappers van het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) een tsunami- en aardbevingbestendige kerncentrale voor.

Het gaat eigenlijk om een drijvende offshore kerncentrale die volledig aan land kan worden gebouwd en daarna in volle zee wordt gesleept. De centrale is met grote elektriciteitskabels verbonden met het land. "Een drijvende kerncentrale is op zich niet nieuw", zegt onderzoeker Jacopo Buongiorno. "Ook de Russen werken aan een soortgelijk project. Het grote verschil zit erin dat wij de centrale eerder in volle zee dan in een haven zouden leggen."

Een van de grootste voordelen van de drijvende centrale in volle zee is de veiligheid. "Tsunami's en aardbevingen vormen geen risico meer", klinkt het. "Tsunami's winnen pas aan hoogte net voor ze aan land gaan." Daarnaast kan de oceaan volgens de wetenschappers worden gebruikt om de centrale koel te houden. "Zelfs als er een meltdown is, is de oceaan een oneindige bron van koel water. Een groot voordeel tegenover conventionele centrales."

Een ander veiligheidsvoordeel is het feit dat de centrale niet in bewoond gebied ligt. "Mensen moeten niet worden geëvacueerd als er een ongeval is. Ze kunnen gewoon thuisblijven en naar hun werk blijven gaan", klinkt het. "Radioactieve gassen die vrijkomen bij een ongeval, kunnen onder water worden vrijgelaten, waardoor de gezondheidsimpact wordt beperkt."

Meest gelezen