Drie graven uit Late Periode gevonden in zuiden van Egypte

In het zuiden van Egypte hebben archeologen drie graftomben ontdekt van 2.000 tot 2.500 jaar oud. De graven uit de Late Periode van de Egyptische geschiedenis zijn gevonden begraafplaatsen in de provincie Minya, ten zuiden van Caïro, in de regio Al-Kamin al-Sahrawi.
Een sarcofaag met een menselijk gezicht (foto: AFP/Egyptian Antiquities Ministry).

Het ministerie van Oudheden zei dat de ontdekking er op wees dat het gebied "gedurende lange tijd een belangrijke begraafplaats is geweest".

De graven bevatten verschillende sarcofagen, stenen doodkisten, en scherven van klei. In één graf, dat enkel bereikt kon worden door een schacht die in de rots is uitgehakt, lagen vier sarcofagen waarop een menselijk gezicht gebeeldhouwd was. 

In een ander graf vonden de archeologen zes putten voor een teraardebestelling, waaronder een voor de begrafenis van een klein kind. 

(lees voort onder de foto)

Perzische dynastie tot Grieks-Romeinse tijd

Aan de hand van de potscherven werden de graven gedateerd tussen de 27e dynastie, toen de Perzen Egypte overheersten, en de Grieks-Romeinse periode, die duurde van 332 v.C. en de 4e eeuw.

Archeoloog Ali al-Bakry, die de opgravingen in het gebied leidde, zei aan de BBC dat een van de graven beenderen bevatte van "mannen, vrouwen en kinderen van verschillende leeftijden".

"Deze graven maakten deel uit van een grote begraafplaats voor een grote stad, en niet voor een militair garnizoen zoals sommige mensen suggereren", zo zei hij. 

Het ministerie van Oudheden zei in een mededeling dat er nog "werkzaamheden uitgevoerd worden om meer geheimen te onthullen". Die werkzaamheden volgen op eerdere opgravingen op de site, die in 2015 begonnen zijn.

Meest gelezen