Hormoonspiraaltje verhoogt stressrespons

Een hormoonspiraaltje kan bij veel vrouwen ongewenste bijwerkingen veroorzaken. Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam blijkt dat vrouwen met een spiraaltje een hogere stressrespons vertonen dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken. De hormonale invloed buiten de baarmoeder, die vroeger als verwaarloosbaar klein werd beschouwd, blijkt dus groter te zijn dan verwacht.

Vrouwen met een hormoonspiraaltje hebben hogere cortisolwaarden, een hogere hartslag bij stress en hogere niveaus van haarcortisol dan vrouwen die andere vormen van anticonceptie gebruiken, zoals de pil. Dat blijkt uit het onderzoek van het Erasmus MC. De onderzoekers bestudeerden de cortisolwaarden in het speeksel en het haar van vrouwen met een spiraaltje van het merk Mirena. Ze ontdekten dat die waarden hoger liggen dan verwacht, terwijl er altijd gedacht werd dat de invloed van de spiraalhormonen buiten de baarmoeder verwaarloosbaar klein is.

Wat is cortisol?

Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt in de schors van de bijnier, ook wel het stresshormoon genoemd. Het is een maat voor de stressrespons van het lichaam: als iemand onder stress staat, stijgen de cortisolwaarden. Volgens Bart Demyttenaere, gynaecoloog van de Landsbond van de Socialistische Mutualiteiten, heeft het synthetisch hormoon progestageen uit het spiraaltje dezelfde invloed op het lichaam als stress. Dat verklaart waarom het spiraaltje de cortisol doet stijgen.

Geen reden tot paniek

Vrouwen die de klassieke pil gebruiken, vertonen die bijwerkingen niet. Toch raadt Demyttelaere het spiraaltje zeker niet af. ā€œEr zijn veel vrouwen die daar heel tevreden mee zijn. Wel moeten ze voldoende informatie krijgen over de mogelijke bijwerkingenā€, aldus Demyttelaere.

Volgens SENSOA, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, is het hormoonspiraaltje het meest gekozen anticonceptiemiddel na de pil.Ā 

Meest gelezen