Kankerspecialist: "Over 10 jaar kunnen we 80 procent van alle kankers genezen"

De methodes om kanker op te sporen en te behandelen evolueren zo snel dat de wetenschap over tien jaar 8 op de 10 kankers zal kunnen genezen. Dat schrijft hoogleraar en oncoloog Filip Lardon van de universiteit Antwerpen in een nieuw boek. In Humo en Knack Weekend licht hij het toe.
Science Photo Library

Het is een ziekte die 1 op de 3 mannen en 1 op de 4 vrouwen treft voor ze 75 zijn: kanker. Vandaag overleeft 60 procent van de patiënten die diagnose dankzij een spectaculaire wetenschappelijke vooruitgang de voorbije 10 jaar.

Volgens Lardon kan het nog beter. Hij voorspelt dat de wetenschap over nog eens 10 jaar tot 80 procent van alle kankers zal kunnen genezen. Dat zegt hij in zijn nieuwe boek "Naar een wereld zonder kanker?".

Nu al zijn de behandelingsmethodes veel gerichter dan vroeger. Lang gingen dokters kanker enkel te lijf met chirurgische ingrepen, chemotherapie en bestraling, maar intussen kunnen ze kankercellen verhinderen met elkaar te communiceren en weten ze de cellen ook van binnenuit aan te vallen. Daarnaast proberen ze kanker te bestrijden met immuuntherapie en dromen ze van genetische therapie.

"Zelfs 1 sigaret per week heeft een enorme impact"

Iedereen kan ook zelf stappen ondernemen om kanker te vermijden. "80 tot 90 procent van de kankergevallen zijn een gevolg van externe factoren", vertelt Lardon in Humo. Daarbij kan het gaan om brute pech, maar volgens de oncoloog zijn liefst 40 procent van de kankers te vermijden door levensgewoontes aan te passen.

Daarbij wijst Lardon in de eerste plaats de sigaret met de vinger. "Tabak is goed voor 30 procent van alle kankers en 90 procent van alle longkankers. Op vlak van roken bestaat geen middenweg. Zelfs 1 sigaret per week heeft een enorme impact."

"Elk half uur sterft een Belg aan de gevolgen van roken", gaat hij voort in Knack Weekend. "Dat zijn 50 Belgen per dag of bijna 20.000 doden per jaar. Mochten in de winkel besmette eieren liggen die jaarlijks 20.000 mensen het leven kosten, zouden we die meteen uit de rekken halen. Sigaretten zijn gewoon in de krantenwinkel te koop. Mochten sigaretten niet bestaan, zou een immens aantal levens gespaard blijven."

"Geen hoger risico op kanker bij bescheiden consumptie van alcohol"

Voeding en alcohol zijn een ander verhaal, zo stelt Lardon in Humo. "Bij een bescheiden consumptie van 2 tot 3 glazen bier of wijn per dag bestaat geen hoger risico op kanker. Wie meer drinkt en dan vooral sterkedrank, loopt wel een hoger risico."

Ook de effecten van de zon zijn genuanceerd. "We hebben de zon nodig. Ze geeft energie en leidt ook tot de aanmaak van vitamine D. We zeggen enkel dat mensen moeten oppassen met hevige zonnestraling met veel ultraviolet licht. Dat beschadigt het erfelijk materiaal rechtstreeks. Tijdens de zomermaanden blijven mensen beter weg uit de zon tijdens de middaguren. Als dat niet kan, moeten ze zich met zonnecrème beschermen. De zonnebank raad ik af."

Voorts raadt Lardon veel lichaamsbeweging, groenten en vers fruit aan om het risico op kanker te verminderen. Over zoetstoffen als aspartaam of de straling van gsm's of wifi maakt hij zich weinig zorgen.

"Hoop dat kanker binnenkort geen dodelijke ziekte meer is"

Lardon houdt tot slot een pleidooi voor screening omdat die kanker in een vroeg stadium kan opsporen wat de kans op genezing vergroot. Toch maakt hij zich geen illusie: "Kanker zal niet verdwijnen", zegt hij in Knack Weekend. "Zeker met de vergrijzing van de bevolking in gedachten, is het een ziekte die zal blijven bestaan."

Tegelijk toont hij zich optimistisch. "We hopen dat kanker binnenkort geen dodelijk ziekte meer is. Zelf geloof ik dat we van kanker een behandelbare of op zijn minst chronische aandoening kunnen maken die we met medicatie onder controle kunnen houden."

Meest gelezen