Gezocht: partner voor "linkshuizige" slak Jeremy

In Londen is een zeldzame "linkshuizige" huisjesslak gevonden. De lijn op Jeremy's schelp loopt van spiraal binnenin gezien in tegenwijzerszin, en dat is uitzonderlijk. De meeste slakken zijn immers rechtshuizig. Probleem voor Jeremy, want hij kan enkel paren met een andere "linkshuizige".
usage worldwide

Jeremy is een uitzonderlijk geval in de slakkenwereld. Dr. Angus Davison, als slakkenexpert verbonden aan de universiteit van Nottingham, heeft nooit eerder in zijn carrière een linkshuizige slak gezien. "Jeremy is vrij uniek: ik schat dat minder dan 1 op de 10.000 slakken linkshuizig is, misschien zelfs amper 1 op de 100.000, of 1 op 1 miljoen".

De ontdekking van Jeremy in Londen is bijzonder boeiend voor de wetenschap maar voor het dier zelf eerder tragisch. Hij kan enkel paren met een andere zeldzame "linkshuizige". Met een "normale" rechtshuizige slak lukt dat niet, omdat hun geslachtsorganen ten opzichte van elkaar op de verkeerde plaats staan.

"Slakken paren met hun gezicht naar elkaar toe. Bij een rechtshuizige slak staan hun genitaliën aan de rechterkant. In Jeremy's geval is dat links. Twee tegengestelde slakken kunnen elkaar dus niet via geslachtsgemeenschap bevruchten", legt Davison uit. Hij roept Britten dan ook op om op zoek te gaan naar een partner voor Jeremy in hun tuin. Wie een linkshuizige slak spot in zijn tuin, kan dat melden via de BBC.

Hoe paren slakken?

Slakken zijn hermafrodiet en bezitten dus zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen. Ze kunnen in theorie dus zichzelf bevruchten, maar ze paren liever met een soortgenoot. De penis van een slak komt uit de zijkant van zijn hoofd, uit zijn vrouwelijke geslachtsopening bovendien. In die opening storten slakken hun sperma uit, waarna de bevruchting in die holte kan plaatsvinden.

Meest gelezen