Voor het eerst in 100 jaar weer meer tijgers geteld

Voor het eerst in meer dan honderd jaar zijn er wereldwijd in het wild opnieuw meer tijgers geteld. Dat zeggen het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de organisatie Global Tiger Forum. In het wild lopen vandaag 3.980 tijgers rond, in 2010 waren dat er 3.200. Goed nieuws dus. Al nuanceren de organisaties ook. Het kàn erop wijzen dat er ook echt meer tijgers zijn, maar kunnen er ook andere verklaringen zijn.
AP1999

In de meest recente telling van het WWF en het Global Tiger Forum werden 3.980 in het wild levende tijgers geregistreerd. Heel wat meer dus dan tijdens de laatste telling in 2010. Toen werden exact 3.200 tijgers geteld. Het is de eerste stijging in meer dan honderd jaar.

Goed nieuws dus, want de cijfers wijzen op een sterke toename van de populatie. Toch nuanceren experts dat cijfer ook. De telmethodes zijn verbeterd en er wordt ook op meerdere plaatsen geregistreerd. Het hogere aantal zou dus ook daardoor verklaard kunnen worden.

"Belangrijker dan de absolute aantallen is de trend, en we zien die in de juiste richting evolueren", zegt Ginette Hemley, vicedirecteur bij WWF. Volgens Marco Lambertini, directeur-generaal bij WWF Internationaal, tonen de cijfers aan "dat we soorten en hun habitat kunnen redden als regeringen, lokale gemeenschappen en natuurbeschermers samenwerken."

6.800 tijgers tegen 2020

De cijfers zijn bekendgemaakt bij de start van een driedaagse conferentie in de Indiase stad Delhi. Ministers van 13 landen komen er bijeen om te praten over voorstellen om de tijgerpopulatie te laten groeien.

India Nepal Bhutan Bangladesh Rusland China Thailand Maleisië Indonesië Cambodja Laos Vietnam  
2.226 198 103 106 433 >7 189 250 371 0 2 <5  

In India kwamen er de meeste tijgers bij. Ook in Nepal zijn veel meer tijgers geteld dan zes jaar geleden. Maar het gaat niet overal even goed. Vooral in Zuidoost-Azië lopen veel landen achter met het nemen van beschermingsmaatregelen. In Indonesië bijvoorbeeld is er een scherpe terugval omdat er veel bossen worden opgeofferd aan de toenemende internationale vraag naar palmolie, pulp en papier.

Naast het inkrimpen van het leefgebied van tijgers, worden de dieren ook bedreigd door stropers die hen doden om hun lichaamsdelen te kunnen verkopen en door de plaatselijke bevolking die hen doodt omdat ze bezorgd zijn voor hun veiligheid.

De bedoeling is dat er tegen 2022 6.800 tijgers in het wild rondlopen. In 1900 zwierven er nog 100.000 exemplaren rond.

Meest gelezen