Tuin KMSKA geeft resten citadel van Antwerpen prijs

In de tuin van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zijn restanten teruggevonden van de citadel van Antwerpen. Dat is een enorme vesting die in de 16e eeuw is gebouwd in opdracht van de hertog van Alva, de toenmalige Spaanse landvoogd van de Nederlanden.

De citadel van Alva nam de volledige oppervlakte van de huidige wijk Zuid in beslag, van de Schelde tot de Leien en van de Marnixplaats tot de Bolivarplaats. In de 19e eeuw werd het complex afgebroken omdat de fortengordel rond Antwerpen de verdedigingsfunctie zou overnemen en om ruimte vrij te maken voor stadsontwikkeling. Onder de grond bevinden zich echter nog heel wat oorspronkelijke fundamenten.

Bij het KMSKA zijn nu delen van de hoofdmuur en van bastion Fernando blootgelegd die volgens de archeologen goed bewaard zijn gebleven. "Deze informatie is belangrijk om inzicht te krijgen in het militaire verleden van onze stad", stelt het KMSKA. "Het gaat zelfs om een uniek stukje geschiedenis, want in de Nederlanden zijn weinig voorbeelden bewaard gebleven van de 16e-eeuwse vestingbouw."

De komende weken brengen de archeologen de gegevens verder in kaart in functie van de geplande werken ter hoogte van de museumtuin. "Dit erfgoed draagt een belangrijk stuk van het stedelijke DNA in zich en verdient niet alleen onderzocht, maar waar mogelijk ook ontsloten te worden voor het ruime publiek", vindt schepen van Erfgoed Rob Van de Velde (N-VA) alvast.

Momenteel ondergaat het KMSKA een grondige renovatie. Tegen 2019 moet het museum klaar zijn voor heropening. Het archeologische onderzoek zou aan die timing niets veranderen.

Meest gelezen