Archeologen ontdekken 's werelds oudste thee in graf Chinese keizer

Onderzoek op de inhoud van een kist in de grafkamer van de Chinese keizer Jing Di heeft aangetoond dat hij theeblaadjes als grafgift meekreeg. De man stierf in 141 voor Christus, wat betekent dat de blaadjes de oudste thee ter wereld zijn.
Reporters
(archieffoto).

Chinezen en thee: het is een huwelijk dat sinds mensenheugenis standhoudt. Ook de leiders van het rijk van het Midden hadden lang geleden al een voorliefde voor een kopje troost. Dat blijkt uit een analyse van de grafgiften van de keizer Jing Di. Hij was de zesde keizer in de Han dynastie en regeerde van 188 tot 141 voor Christus, het jaar van zijn overlijden.

Zijn grafkamer is al in de jaren 90 opgegraven in de buurt van Xi'an, maar recent hebben archeologen de talrijke voorwerpen die toen zijn gevonden nader onderzocht. Zo analyseerden ze onder meer de inhoud van een houten kist. Daarin merkten ze kleine kristallen op die ooit tussen de haartjes op het oppervlak van blaadjes hebben vastgezeten. Aan de hand van massaspectrometrie konden ze achterhalen dat die blaadjes wel degelijk theeblaadjes waren.

Nooit eerder is fysiek bewijs van zulke oude theeblaadjes gevonden. Met een leeftijd van 2.150 jaar zijn het tot nader order de oudste sporen van thee ter wereld. Dat een keizer zich ermee liet begraven, duidt op het belang dat de Chinese samenleving toen al aan thee hechtte.

Meest gelezen