Antwerpse wetenschappers willen uw snot analyseren

De Universiteit Antwerpen is op zoek naar gezonde vrijwilligers die een staal willen afgeven van de neusbacteriën. Wetenschappers willen die vergelijken met stalen van patiënten met sinusitis om op termijn een geneesmiddel te ontwikkelen. Sinusitis is een ontsteking van de bijholten achter het aangezicht. Bacteriën spelen daarbij een belangrijke rol en wetenschappers gaan ze daarom van naderbij bekijken.
Reporters

"Gezonde mensen zonder sinusitis hebben mogelijk een goed microbieel systeem en evenwicht. Bij mensen met chronische sinusitis is er mogelijk een andere samenstelling van de bacteriën. Met de stalen willen we alles beter in kaart brengen. Zo kunnen we mogelijk een alternatief voor antibiotica ontwikkelen", verklaart projectcoördinator Sarah Lebeer. "Zoals er ook onderzoek is naar het microbioom in de ingewanden, willen we dat nu gaan doen voor de bovenste luchtwegen".

In totaal wil men zo'n 200 stalen bestuderen. Stalen van sinusitispatiënten worden genomen via de betrokken universitaire ziekenhuizen. Nu zijn de wetenschappers vooral op zoek naar tientallen gezonde vrijwilligers tussen 18 en 45 jaar. "Je kan meewerken door een afspraak te maken in het UZA. Daar wordt met een wattenstaafje achterin de neus een staal genomen", preciseert Lebeer. "Het onderzoek gebeurt anoniem, maar in de toekomst kunnen de deelnemers feedback krijgen over de bacteriën in hun staal."

Het project, dat steun krijgt van het agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT), duurt vier jaar en gebeurt in samenwerking met de NKO-artsen van het UZA en de KU Leuven.

Meest gelezen