Eerste proefbuispuppy's ter wereld geboren

Wetenschappers verbonden aan het Cornell University College voor diergeneeskunde in Ithaca, New York zijn er na jaren proberen voor het eerst met succes in geslaagd bevruchte eicellen in te brengen bij een teefje. De zeven puppy's, een kruising van beagle, labrador en cocker spaniel, werden in juli geboren en stellen het uitstekend. De eerste menselijke proefbuisbaby werd al in 1978 geboren. Maar pogingen om ivf ook toe te passen op honden mislukten tot nu keer op keer.

De surrogaatmoederhond wierp op 10 juli van dit jaar zeven gezonde pups van elk zo'n 200 gram. De puppy's, vijf  beagles en twee kruisingen van beagle en cocker spaniel, blaken vijf maanden later nog steeds van gezondheid. Zes pups hebben intussen een nieuwe thuis gevonden. Eentje, een teefje, bleef in het lab voor verder onderzoek.

De techniek van in vitro fertilisatie, waarbij een eicel buiten het lichaam met sperma wordt bevrucht, is intussen gemeengoed geworden bij menselijke vruchtbaarheidsbehandelingen. Bij honden echter wou het maar niet lukken.

"De biologie van honden is helemaal anders dan die van mensen", licht Dr. Pierre Comizolli, een fysioloog gespecialiseerd in reproductieve biologie verbonden aan het Smithsonian Conservation Biology Institute in Front Royal, Virginia, die ook samenwerkt met Cornell University.

"Een hondendracht duurt maar twee maanden en teefjes zijn bovendien maar een of twee keer per jaar loops. De eicellen die op dat moment vrijkomen zijn niet rijp. Voor ivf heb je echter rijpe eicellen nodig."

Gigantische doorbraak

Bij een eerder experiment in 2013 slaagden de onderzoekers van Cornell er al in om een puppy, Klondike, te kweken uit een bevroren embryo. Een beagleteefje werd toen via kunstmatige inseminatie bevrucht. De embryo's werden bevroren en ingeplant bij een surrogaatmoederhond.

De onderzoekers zijn in elk geval opgetogen met het nieuwe resultaat, dat ze "een gigantische doorbraak" noemen. Ivf-technologie bij honden kan gebruikt worden voor het kweken van bedreigde soorten in gevangenschap en om schadelijke trekken bij andere rassen uit te roeien. Maar ook de mens kan er baat bij hebben. Honden en mensen hebben immers meer dan 350 genetische afwijkingen en ziekten gemeen.

Meest gelezen