Nobelprijs Fysica voor Japanner Kajita en Canadees McDonald

In Stockholm is de Nobelprijs voor Fysica dit jaar toegekend aan de Japanse onderzoeker Takaaki Kajita en de Canadees Arthur McDonald. Ze krijgen de prijs voor hun onderzoek naar neutrino's. Het is al de tweede Japanse Nobelprijs in twee dagen tijd.

Kajita is 56 en directeur van het Instituut voor Kosmische Straling van de Universiteit van Tokio. De 72-jarige McDonald is professor emeritus aan de Queen's University in de Canadese stad Kingston. Ze zullen de prijs van 855.000 euro delen.

De twee fysici krijgen de prijs voor hun studie van de slingerbeweging in neutrino's, waardoor aangetoond werd dat neutrino's wel degelijk een massa hebben. Dat is volgens de Nobelprijsjury "een historische ontdekking", want tot nu toe werd aangenomen dat neutrino's geen massa hadden.

Kajita en McDonald bestudeerden vooral de eigenschap van neutrino's dat ze zich kunnen omvormen tot andere deeltjes. "De ontdekking heeft ons begrip van de werking van materie veranderd en is cruciaal voor onze blik op het universum", aldus de jury.

Neutrino's zijn erg kleine deeltjes zonder elektrische lading. Ze ontstaan in nucleaire reacties zoals in de zon en andere sterren en reizen met bijna de snelheid van het licht doorheen het universum en gaan bijna zonder moeite door alle materie heen, ook door u en ik op dit ogenblik.

De Nobelprijs voor Kajita is de tweede in twee dagen tijd voor een Japanner. Gisteren kreeg zijn landgenoot Satoshi Omura de Nobelprijs voor Geneeskunde wegens zijn onderzoek naar de strijd tegen rondworminfecties. Omura deelt die prijs met de Ier William C. Campbell en de Chinese Tu Youyou.

Meest gelezen