Eerste Belgische studie naar preventieve hiv-medicijnen

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG) start “Be-Prep-ared”, het eerste Belgische onderzoeksproject onder homomannen naar de toepasbaarheid van preventieve hiv-medicijnen als aanvulling op de huidige hiv-preventiestrategie in België. De onderzoekers hopen dat dit kan bijdragen om het hoge aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen bij bepaalde groepen homomannen die verhoogd risico lopen op een hiv-infectie.
Science Photo Library
Een hiv-virus (rond) dringt een cel binnen.

Dat hebben dokter Bea Vuylsteke van het ITG en homo-activist Pieter Claeys vanavond aangekondigd in "De afspraak". Dokter Vuylsteke noemde de nieuwe behandeling "een revolutie" in de aanpak van de hiv-prevetie.

PrEP (pre-exposure prophylaxis, een preventieve behandeling voor blootstelling) is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor tijdelijk gebruik door mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken.

Het Be-PrEP-ared-project onderzoekt of homomannen met verhoogd risico op hiv PrEP willen gebruiken, hoe trouw de tabletten worden ingenomen, hoe het PrEP-gebruik wordt ervaren en of het condoomgebruik verandert. Het is de eerste keer dat PrEP in België wordt onderzocht.

Uit verschillende onderzoeken in onder andere de Verenigde Staten, Engeland en Frankrijk blijkt dat PrEP bij trouw gebruik een hoge bescherming biedt tegen een hiv-infectie.

Professor Marie Laga is coördinator van Be-PrEP-ared: “We zijn al lang op zoek naar aanvullende middelen om het aantal nieuwe hiv-infecties in België terug te dringen. PrEP is veelbelovend, maar consequenties van preventieve medicatie moeten nader onderzocht worden voordat deze strategie eventueel in ons land geïntroduceerd kan worden.”

Drie hiv-diagnoses per dag

In de nationale preventiestrategie van België voor hiv staan tijdig testen en het vroeg behandelen van hiv centraal, naast het promoten van veilig vrijen.

PrEP kan mogelijk een aanvulling bieden voor bepaalde groepen mannen die seks hebben met mannen, waarbij condoomgebruik niet altijd gegarandeerd kan worden. PrEP biedt echter geen bescherming tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen.

Elke dag worden er in België drie nieuwe hiv-diagnoses gesteld, hoofdzakelijk bij homomannen en personen afkomstig uit sub-Saharaans Afrika. Bij de Belgische mannen is meer dan 80% van de hiv-infecties overgedragen via homoseksueel contact.

Daarom worden homomannen uitgenodigd voor dit eerste onderzoeksproject dat door het ITG wordt uitgevoerd in samenwerking met doelgroeporganisaties zoals Sensoa en çavaria. Voor het onderzoek zoekt men 200 homomannen met een verhoogd risico op hiv.

Chris Lambrechts, de directeur van Sensoa, zegt over het onderzoek: “Als organisatie die streeft naar optimale hiv-preventie verwelkomen we het onderzoek. Zoals in andere West-Europese landen blijft het aantal nieuwe infecties met hiv bij homomannen hoog. En PrEP zou voor een bepaalde groep mannen een belangrijke bijkomende manier kunnen zijn om zich te beschermen.”

"We zijn tevreden dat deze studie er komt zodat PrEP op termijn kan geïntegreerd worden in de hiv-preventiestrategie. Vooral voor de kleine groep homomannen die de intentie hebben veilig te vrijen, maar door omstandigheden soms toch risicovol gedrag vertonen, biedt PrEP extra bescherming. Elke aanvullende strategie om het aantal nieuwe hiv-infecties terug te dringen moet onderzocht worden", zegt Jeroen Borghs, de woordvoerder van çavaria.

Hiv kan cellen niet binnendringen

PrEP is een preventiemiddel dat gebruik maakt van twee verschillende antiretrovirale middelen om de kans op een hiv-besmetting te verkleinen bij hiv-negatieve personen, mensen die nog niet besmet zijn. Voor oraal gebruik is momenteel enkel de pil "Truvada" goedgekeurd door de Amerikaanse US Food and Drug Administration.

Het middel verhindert dat het hiv-virus bepaalde lichaamscellen kan binnendringen, die het nodig heeft om zich te vermenigvuldigen.

Aangenomen wordt dat PrEP, als het middel correct wordt ingenomen, even veilig is als als een condoom. Toch is het niet de bedoeling dat het middel het condoom zou vervangen. Het werkt immers niet tegen andere seksueel overdraagbare aandoeningen, zoals gonorroe, syfilis of hepatitis C.

In de Verenigde Staten is het middel al erkend door de overheid en wordt ze door sommige privé-verzekeraars terugbetaald. In Europa en België is PrEP niet erkend als preventiemiddel en daarom kan het middel enkel verkregen worden in het kader van onderzoeksprojecten, zoals dit Be-PrEP-ared-project.

AP2012

Meest gelezen