Koppels die zorg voor kinderen delen, hebben betere relaties en beter seksleven

Koppels die de zorg voor de kinderen verdelen over beide partners, hebben betere relaties en een beter seksleven dan koppels waar de vrouw al de zorg of het grootste deel ervan op zich neemt. Merkwaardig genoeg kan de man het meeste voor de kinderen zorgen, zonder nadelige gevolgen voor de relatie. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
© GekaSkr - www.belgaimage.be

De studie door Daniel L. Carlson, professor sociologie aan de Georgia State University, en twee afgestudeerde studenten, gebruikte de gegevens van 487 hetero-koppels uit de 2006 Marital and Relationship Survey (MARS).

De 487 koppels in de studie werden willekeurig gekozen. Het ging om koppels met een laag tot gemiddeld inkomen, die allemaal kinderen hadden die bij hen woonden, en waarvan de vrouw jonger was dan 45. In totaal werden voor de studie 605 koppels geïnterviewd, maar de onderzoekers van de nieuwe studie kozen enkel de koppels waarvan de beide partners het volledige onderzoek hadden afgerond, en dat waren er 487.

De onderzoekers verdeelden de koppels, die allemaal kinderen hadden, in drie groepen op het vlak van kinderverzorging: koppels waarbij de vrouwen al de zorg voor de kinderen op zich namen, of het grootste deel (meer dan 60 procent), koppels waarbij dat de mannen waren, en koppels waarbij mannen en vrouwen de zorg verdeelden en elk tussen de 40 en 60 procent deden.

Vervolgens keken ze naar de kwaliteit van de relatie van de koppels, op basis van de tevredenheid van de koppels over hun relatie en de conflicten binnen de relatie, de frequentie van de seksuele betrekkingen en de tevredenheid over hun seksleven.  

Zorgende mannen: slecht seksleven

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat als de vrouwen verantwoordelijk waren voor alle of het grootste deel van de zorg voor de kinderen, dat zowel mannen als vrouwen dan een lagere kwaliteit aangaven zowel voor hun relatie als voor hun seksleven, in vergelijking met koppels waar de verantwoordelijkheid gedeeld wordt.

"Een van de belangrijkste bevindingen is dat de enige regeling voor de zorg voor de kinderen die echt problematisch is voor de kwaliteit van zowel de relatie als het seksleven van het koppel, de regeling is waarbij de vrouw alle zorg of het grootste deel ervan op zich neemt", zei professor Carlson in een persmededeling.

In tegenstelling met de moeders, konden vaders in een heteroseksuele relatie wel al de zorg voor de kinderen of het grootste deel ervan op zich nemen, zonder negatieve gevolgen voor de kwaliteit van de relatie van het koppel. Daarenboven hadden deze koppels even veel seks als koppels waarin de zorg verdeeld wordt, en waren ze even tevreden over hoeveel seks ze hadden.

Opmerkelijk daarbij is wel, zegt Carlson, dat de mannen die alle of de meeste zorg voor kinderen op zich namen, de laagste kwaliteit voor hun seksleven aangaven van alle mannen in het MARS-onderzoek, terwijl hun vrouwelijke partners net aangaven dat hun seksleven de hoogste kwaliteit had van alle vrouwen in de survey.

Beperkt onderzoek

Volgens Carlson was het MARS-onderzoek in een aantal opzichten beperkt, bijvoorbeeld al omdat er geen homo- of lesbienne-koppels in opgenomen werden. Ook wat in aanmerking genomen werd als zorg voor de kinderen, was vrij beperkt. De onderzoekers keken naar vier taken: wie er verantwoordelijk was voor het opstellen van regels voor kinderen, wie dwong de regels af of strafte de kinderen als ze de regels overtraden, wie gaf de kinderen complimenten voor hun verwezenlijkingen, en wie speelde er met de kinderen. 

"We hadden maar één fysieke taak, en die draaide vooral rond spelen met de kinderen, bij spelletjes of sport, en we hadden niets over wie de kinderen eten gaf of hen in bad deed", zei Carlson. In verder onderzoek wil hij nagaan waarom koppels met een meer gelijke verdeling van de kinderverzorging aangaven dat ze betere relaties en een beter seksleven hadden. 

"We proberen te begrijpen wat koppels zo positief vinden aan het delen, zei Carlson.

De studie van Carlson en zijn studenten Sarah Hanson en Andrea Fitzroy is vandaag voorgesteld op de 110e jaarlijkse vergadering van de American Sociological Association.

Nieuwe man

Professor Cary Cooper, een expert in organisatorische psychologie en gezondheid aan de Manchester Business School, zei aan de BBC dat de bevindingen wel steek hielden, maar dat ze misschien meer zegden over het soort koppels dat de verantwoordelijkheden verdeelt.

"Als je een 'nieuwe man' hebt, die graag bereid is de kinderverzorging te verdelen, zal hij waarschijnlijk hoe dan ook meer investeren in de relatie", zei hij. 

Hij voegde er aan toe dat het steeds meer aanvaard wordt dat mannen kiezen voor flexibel werken en voor het opnemen van meer verantwoordelijkheid voor hun familie en hun gezinsleven.

"Er staat steeds meer druk op mannen die dat normaal gezien niet zouden doen - de vraag is dan of dat een verschil maakt in de relatie. Ik denk dat dat het geval is."

Meest gelezen