Wijn is fijn, bier is beter. Of is het juist andersom?

Wijndrinkers leven langer en van bier word je dik. De clichés zijn gekend. Maar studies over voeding en drank spreken elkaar wel eens tegen. Voedingsdeskundige Patrick Mullie, van de VUB, heeft een aantal van die studies gebundeld. Zijn conclusie: tussen bier en wijn is er, wat de gezondheid betreft, geen verschil.

Het is mooi weer en dus halen we massaal de barbecue boven. Maar wat drinkt u nu best bij die maaltijd: wijn of bier? Het radioprogramma "De ochtend" vroeg het aan voedingsdeskundige Patrick Mullie. "Wijn heeft een gezonder imago dan bier. Maar eigenlijk is er geen verschil. In de jaren 90 dacht men dat rode wijn gezonder was. Vandaag is dat verhaal ontkracht."

De Franse paradox

De reden waarom sommige studies wijn een gezonder imago toedichten, heeft onder meer te maken met wat bekend staat als de Franse paradox. In gebieden rond de Middellandse Zee eten mensen relatief veel verzadigde vetten, maar hebben ze wel minder last van hartkwalen. Onderzoekers legden in het verleden algauw een verband met de hogere wijnconsumptie in die gebieden.

Naast alcohol zou rode wijn ook andere substanties bevatten die onder meer bloedklonters voorkomen. Ook antioxidanten in rode wijn, combinaties van vitaminen en mineralen, zouden de gezondheid bevorderen. Maar dat is een mythe. "Je zou al honderden liters moeten drinken om een effect te hebben", zegt arts en journaliste Marleen Finoulst, van het magazine Bodytalk.

Dat wijndrinkers gezonder zijn, komt volgens Finoulst door hun andere levensstijl. "Ze zijn hoger opgeleid, hebben een ander consumptiepatroon en gebruiken bijvoorbeeld meer olijfolie."

Zuipen of nippen

Hoewel het even gezond of ongezond is, heeft bier een minder goed imago. Alleen al de term "bierbuik" suggereert dat het gerstenat een dikmaker is. Fout, zegt Patrick Mullie (foto). "In wijn zitten per 100 ml meer calorieën. Maar van wijn drink je maar een klein glas, terwijl een glas bier 250 ml bevat. In de praktijk hebben mensen meestal evenveel calorieën binnen."

De beruchte bierbuik komt doordat vooral mannen veel bier drinken. En mannen slaan vet op rond de buik. Bij vrouwen is dat eerder op de heupen. Ook hier vormt trouwens de levensstijl een belangrijke verklaring. Bierdrinkers eten minder gezond en als ze drinken, gaat het vaak om meerdere glazen.

Dat brengt ons bij een andere vraag: hoeveel glazen mag je drinken? "De richtlijn is 1 glas per dag voor vrouwen en 2 glazen per dag voor mannen. Cardiologen moedigen dat aan: een lichte, dagelijkse alcoholinname werkt beschermend", zegt Mullie. Let wel: dat geldt voor mensen ouder dan 40 jaar.

Finoulst bevestigt: "Mensen met een matige alcoholconsumptie leven langer dan geheelonthouders". Al zijn kankerspecialisten dan weer minder enthousiast over alcoholgebruik. Alles met mate dus. En tot slot nog dit: drinken bij de maaltijd is beter dan erbuiten.

Meest gelezen