Snellere en betere test ontwikkeld voor embryo's na ivf

Een multidisciplinair onderzoeksteam van het Leuvense Centrum voor Menselijke Erfelijkheid (CME) onder leiding van Thierry Voet en Joris Vermeesch heeft een test ontwikkeld om alle overgeƫrfde genetische aandoeningen te analyseren in embryo's die het resultaat zijn van in-vitrofertilisatie (ivf). De wachttijd om resultaten te bekomen wordt hierdoor aanzienlijk verkort. De test, die sinds januari in het UZ Leuven wordt toegepast, is een wereldprimeur.

In-vitrofertilisatie is een voortplantingstechniek waarbij een of meer eicellen buiten het lichaam worden bevrucht met zaadcellen, waarna de ontstane embryo's in de baarmoeder teruggeplaatst worden.

Pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) is een techniek om in dergelijke embryo's genetische afwijkingen op te sporen. Traditioneel gaat aan PGD echter een lange voorbereiding vooraf die gemiddeld 3 tot 6 maanden duurt. De onderzoeker moet immers voor elke genetische aandoening en voor elke familie een specifieke test ontwikkelen. Steeds meer koppels doen beroep op PGD.

Prijs voor meest beloftevolle onderzoeksproject

De nieuwe techniek die het Leuvense team ontwikkelde, is in staat alle mogelijke genetische aandoeningen snel op te sporen met inbegrip van complexere afwijkingen die de traditionele testen niet konden vinden.

"Tot slot detecteert de test ook chromosomale afwijkingen in het embryo, zoals trisomie 21, wat de kwaliteit van de embryo's kan verbeteren", aldus de onderzoekers. De resultaten zijn bovendien veel betrouwbaarder dan met de klassieke opsporingsmethodes. Tijdens het jongste jaarlijks congres van de Amerikaanse Vereniging van Humane Genetici kreeg de nieuwe methode de prijs voor het beste en meest beloftevolle onderzoeksproject.

Meest gelezen