Belgische archeologen ontdekken 4.400 jaar oud beeld van Egyptische farao

Een team van Belgische archeologen onder leiding van Dirk Huyge heeft in Egypte een 4.400 jaar oud beeld opgegraven van de Egyptische farao Sahu-Re. Dat melden Egyptische media. Volgens het Egyptische ministerie van Antiquiteiten gaat het om een ontdekking van "grote betekenis en belang".
Een ander beeld van Sahu-Re staat in het Metropolitan Museum

Het gaat om een beeld van farao Sahu-Re, een farao van de 5e dynastie van het Oude Egypte, dat ontdekt werd op de site van al-Kab in Aswan, 580 kilometer ten zuiden van Caïro op de oostelijke oever van de Nijl. Het zou dateren uit de periode van 2.487 tot 2.475 voor Christus.

Het Belgische team groef enkel de onderste helft van het beeld op, maar volgens Huyge is daarin de naam van Sahu-Re gegraveerd. De onderste helft van het beeld meet 21,7 centimeter, het hele beeld zou zowat 70 centimeter groot zijn. Verdere opgravingen zullen plaatsvinden in de hoop om meer te weten te komen over de farao.

Sahu-Re is in de geschiedenis vooral bekend als de farao die een expeditie over de Rode Zee naar het land Punt stuurde om er wierook en mirre te halen. Duizend jaar later zou de meer bekende vrouwelijke farao Hatsjepsut dat nog eens overdoen. De precieze locatie van Punt is niet zeker, maar het gaat wellicht om Jemen of Somalië.

Uniek

Vandaag zijn er slechts twee intacte beelden van farao Sahu-Re gekend, het ene bevindt zich in het Metropolitan Museum in New York, het andere in het Egyptische museum aan het Tahrirplein in Caïro.

Het Belgische team voert sinds 2009 opgravingen uit in al-Kab. Belgische archeologen zouden sinds 1937 betrokken zijn bij de opgravingen in de streek.

Al-Kab, voorheen gekend als Nekheb, werd bewoond sinds prehistorische tijden. Het zou dienst gedaan hebben als een soort regionale hoofdstad voor zuidelijk Egypte tijdens de heerschappij van de vroegste dynastieën.

Meest gelezen