Onderzoekers werken aan bloedtest voor darmkanker

Onderzoekers hebben stoffen (biomerkers) in ons lichaam geïdentificeerd die de toestand van darmkanker weergeven en verwerkt kunnen worden in een bloedtest om de ziekte in een vroeg stadium op te sporen. Dat melden het VIB en de KULeuven, samen met verschillende oncologische centra uit Europa, waaronder het UZ Leuven.

In Vlaanderen wordt de bevolkingsgroep tussen 56 en 74 uitgenodigd om zich te laten testen via de "immunochemische Fecaal Occult Bloed (iFOB) test". Wordt er bloed in de stoelgang gezien, dan volgt een coloscopie om pre-kwaadaardige poliepen of kanker op te sporen.

"Ook al is de iFOB-test de best beschikbare test, de sensitiviteit kan beter", zegt het VIB. "Er is nood aan een test die meer zekerheid biedt en die darmkanker in een vroeg stadium kan opsporen en waarmee de hele bevolking bereikt wordt. Als dit via een bloedtest zou kunnen, is de drempel voor mogelijke patiënten ook kleiner."

Wanneer iemand door kanker getroffen wordt, dan reageert het immuunsteem via een specifiek type witte bloedcellen, de perifere bloedmonocyten. "De door de kankercellen uitgescheiden stoffen activeren specifieke genen in de monocyten", zegt onderzoeker Alexander Hamm (VIB/KULeuven). "Nu we deze genen geïdentificeerd hebben, kunnen we ze gebruiken om een diagnosetest te ontwikkelen."

Daardoor zou darmkanker niet alleen vroeger opgespoord kunnen worden in het bloed met behulp van standaardtechnologieën, ook zouden veranderingen opgemerkt worden die niet vroeger gezien kunnen worden en kan de test uitzaaiingen opsporen, zelfs na het wegnemen van de eerste tumor.

De 43 in kaart gebrachte genen werden teruggebracht naar een set van 23. De uitdaging van de onderzoekers is nu om met een minimale set biomerkers een test te ontwikkelen en daarvoor zijn ze op zoek naar een industriële partner.

Het onderzoek werd mogelijk gemaakt dankzij de financiering van Fondation Fournier Majoie pour l'Innovation, FWO, VIB, KU Leuven en Stichting Kanker.

Meest gelezen