Keltisch prinsengraf ontdekt in de Champagnestreek

Nabij het dorpje Lavau nabij Troyes in het noordoosten van Frankrijk is een rijk versierde graftombe ontdekt. Die zou toebehoord hebben aan een Keltische prins en bevat tal van uitzonderlijk mooi versierde grafgiften. De archeologen spreken over een uitzonderlijke vondst.

De tombe dateert uit de 5e eeuw voor Christus en was omgeven door een palissade van houten palen. Daarbinnen was een grafheuvel of tumulus met een diameter van veertig meter. In de Middeleeuwen zou de grafheuvel deels zijn afgegraven om meer grond voor landbouw beschikbaar te maken, maar het ondergrondse graf zou toen niet ontdekt zijn en is dus onaangeroerd gebleven.

In dat graf hebben de archeologen een bronzen wijnvat gevonden met een diameter van een meter. Het wijnvat is rijkelijk versierd met een afbeelding van de Griekse stroomgod Acheloos en met leeuwenkopjes. Het vat zou het werk zijn van Griekse of Etruskische vaklieden. Dat is niet uitzonderlijk, want er bestond toen een levendige handel tussen de Keltische stammen in West- en Centraal-Europa en de mediterrane wereld.

Dat blijkt ook uit de vondsten die in het wijnvat zijn gevonden. Daarbij is onder meer een aarden wijnkruik van Etruskische makelijk met een afbeelding van de Griekse wijngod Dyonisos en een vrouw.

De opgravingen zijn nog niet achter de rug en het lichaam van de begraven prins is nog niet gevonden. Doorgaans wordt die met rijk versierde wapens en een paard begraven.

Kelten en de mediterane handel

De Grieks en en Etruskische vondsten in Keltische graven zijn geen uitzondering en wijzen op een wijd verspreid handelsnetwerk tussen de Keltische wereld en die langs de Middellandse Zee. Dat gebeurde veelal langs de Rhônevallei en kwam echt op gang na de stichting van Griekse kolonies zoals Marseille en Nixe in de Provence.

Griekse en Romeinse historici omschreven de Kelten als "barbaren", maar dat was veelal het gevolg van hun vrees voor de krijgshaftige strijders uit het noorden. De Keltische of Gallische cultuur was integendeel erg hoogstaand, al kende die geen schrift of werd het alleszins weinig gebruikt.

Die cultuur blijkt uit de rijk versierde Keltische prinsengraven. Het meest versierde Keltische graf is dat van een prinses of priesteres dat ik 1953 werd ontdekt in Vix, eveneens in Frankrijk. Daar werd een ware schat ontdekt, waaronder juwelen en een enorme "krater" of Grieks mengvat voor zijn. 

Meest gelezen