Er was al stof in het jonge universum

Astronomen hebben tot hun verbazing stof gevonden in een zeer ver verwijderd sterrenstelsel dat 700 miljoen jaar na de oerknal is gevormd. Stof is onmisbaar voor het ontstaan van sterren en planeten.

Toen het universum 13,8 miljard jaar geleden ontstond, was er nog geen stof en vormden de eerste sterrenstelsels zich uit gas, legt het internationaal onderzoeksteam dat publiceerde in het wetenschappelijke vakblad Nature, uit. "Het is de eerste keer dat stof in een van de verst verwijderde ooit waargenomen sterrenstelsels is gevonden", weet astrofysicus Darach Watson van het Niels Bohr Instituut aan de Universiteit van Kopenhagen.

"Deze vondst toont aan dat sterrenstelsels zich snel hebben verrijkt met stofdeeltjes die elementen als koolstof en zuurstof omvatten, en die wellicht hebben bijgedragen tot planeetvorming", beklemtoont het instituut. "Het ontstaan van sterren moet dus zeer vroeg in de geschiedenis van het universum zijn begonnen en samenhangen met het ontstaan van stof", zegt Watson.

Het gaat om het sterrenstelsel A1689-zD1, dat bescheiden is van omvang. Volgens astronoom Michal Michalowski van de Universiteit van Edinburgh is het "honderd keer kleiner dan onze Melkweg, maar ontstaan er veel sneller sterren. Het leeuwendeel van stervorming gaat aan ons voorbij doordat dit achter galactisch stof is verstopt en we hebben zoiets nooit op een zo verre afstand gezien."

Meest gelezen