"1,1 miljard jongeren riskeren gehoorschade"

Volgens het VN-agentschap tonen cijfers uit rijke en middelrijke landen dat bijna de helft van de 12 tot 35-jarigen op hun smartphone of mp3-speler naar te luide muziek luisteren. Daarenboven wordt ongeveer 40 procent van de tieners en jongvolwassenen ook in discotheken, bars en tijdens muziek- en sportevenementen blootgesteld aan te hoge geluidsniveaus.
Op sportmanifestaties loopt het de laatste jaren trouwens steeds vaker de spuigaten uit, stelt de WHO. Twee jaar geleden klopten de fans van de Seattle Seahawks zich vol trots op de borst omdat ze met 136,6 dB het geluidsrecord in een stadium verbroken hadden. En het WK voetbal in Zuid-Afrika in 2010 werd overstemd door de het oorverdovende geluid van de vuvuzela. "Een vuvuzela kan tot 120 dB halen. Daar langer dan negen seconden per dag naar luisteren, kan al gehoorschade veroorzaken. En gehoorschade kan niet teruggedraaid worden", stelt Shelly Chadha, de gehoorexperte van de WHO. "
"Oordopjes moeten dringend cool worden"
Acht uur lang een geluidsniveau van meer dan 85 dB aanhoren is onveilig, evengoed als 15 minuten luisteren naar meer dan 100 dB, stelt de WHO.
"Als je door je mp3 de gesprekken rond je niet meer kunt volgen, dan staat het geluid te hoog", waarschuwt Chadha. Ze raadt jongeren dan ook aan om geregeld geluidspauzes in te lassen en raadt ten sterkste af om langer dan een uur per dag naar een mp3-speler te luisteren. Tijdens evenementen kunnen oordopjes of geluidsbegrenzende koptelefoons soelaas bieden. "Jongeren moeten oordopjes dringend als iets cools gaan zien."