Remedie tegen alzheimer zit mogelijk in onze longen

Britse onderzoekers hebben een belangrijke stap gezet in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. Een molecule in onze longen remt het proces in onze hersenen af dat tot de ziekte leidt, lang voor de eerste symptomen zichtbaar worden. "Maar voor een medicijn is het nog te vroeg."
AP2013

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge onderzochten hoe ze het proces van plakvorming van eiwitten in de hersenen kunnen afremmen of voorkomen.Ā Dat proces leidt in een latere fase tot de ziekte van Alzheimer (zie onder).

De wetenschappers ontdekten dat een molecule die aangemaakt wordt in onze longen, dat proces van plakvorming afremt. Ze voerden proeven uit op muizen en publiceerden hun onderzoek in het wetenschappelijk magazine Nature Structural & Molecular Biology.

Medicijn?

Het onderzoek wordt als een doorbraak beschouwd, maar een medicijn is nog niet meteen voor morgen. Mocht de molecule in een medicijn omgezet worden, dan zou ze namelijk al door het lichaam opgenomen worden nog voor ze de kans heeft om op de hersenen in te werken, leggen de onderzoekers uit.

"Wat we nu zouden moeten doen, is op zoek gaan naar andere moleculen die hetzelfde effect hebben en onderzoeken of ze als basis kunnen dienen voor het ontwikkelen van een toekomstige therapie, zegt Samuel Cohen, die het onderzoek heeft geleid.

Kettingreactie doorbreken

De plakvorming van eiwitten is een van de vroegste stadia van de ziekte van Alzheimer, jaren voor de eerste symptomen zoals geheugenverlies zichtbaar worden. Die eiwitten - amyloid beta genoemd - beginnen zich op een gegeven moment te misvormen, waardoor ze in klontertjes aan elkaar beginnen te klitten.

Die klontertjes veranderen langzaamaan in lange haartjes of vezels die zich over de hersenen verspreiden. De hersenen hebben een mechanisme om defecte eiwitten te elimineren, maar dat proces gaat te traag, aangezien de haartjes of vezels een katalysator zijn voor de vorming van nieuwe eiwitklontertjes, waardoor een kettingreactie ontstaat.

De onderzoekers van de Universiteit van Cambridge ontdekten dat een molecule in onze longen - Brichos genaamd - zich op de eiwitvezels vastzet en ze met een laagje bedekt, waardoor ze de vorming van nieuwe klontertjes niet meer kunnen versnellen.

"De molecule stopt niet de initiƫle aanmaak van de klontertjes, maar ze doorbreekt wel de kettingreactie", legt Cohen uit. De ziekte voorkomen doet ze dus niet, maar het proces in de hersenen vertragen zou al tot een kleiner aantal sterfgevallen door de ziekte kunnen leiden, zeggen de wetenschappers.

Meest gelezen