NASA onthult onbekende kant van de maan

De andere kant van de maan, dat is wat u te zien krijgt op de beelden onder aan dit artikel. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft er ruim vijf jaar over gedaan om die onbekende kant in kaart te brengen.

Voor ons mensen is die andere kant van de maan niet waarneembaar. Voor de ruimtesonde Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) gaat dat al een heel stuk makkelijker. De hoogtefoto's van LRO vormen dan ook de basis van het filmpje.

Dankzij die sonde zien we op de "achterzijde" van de maan de op een na grootste bekende inslagkrater van ons zonnestelsel: het Zuidpool-Aitken-bekken. Tevens zie je dat de maan ook aan de achterkant maanfases heeft en in 29,5 dagen evolueert van sikkelvorm tot vol.

De achterkant van de maan ziet er overigens bleek en vlak uit. Dat komt omdat er nauwelijks donkere vlekken of "maria" te zien zijn.

Waarom zien we steeds dezelfde kant van de maan?

De maan heeft een gebonden rotatie. Dat wil zeggen dat het hemellichaam net zo snel rond de aarde draait als rond zijn eigen as. Meteen ook de reden waarom we altijd zijn "voorkant" zien. 

Meest gelezen