NASA lanceert satelliet die vochtigheid bodem in kaart brengt

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vanmiddag met succes een nieuwe satelliet gelanceerd die de vochtigheid van de aardbodem in kaart zal brengen. Met de gegevens van de satelliet kunnen droogtes en overstromingen beter worden voorspeld
De SMAP-satelliet beschikt over een enorme antenne (foto: NASA/JPL-Caltech)

De Soil Moisture Active Passive satelliet (SMAP) werd vanmiddag met succes gelanceerd vanop de Vandeberg Air Force basis in het zuiden van Californië. De satelliet heeft zijn zonnepanelen uitgevouwen na een foutloze lancering en alle systemen werken naar behoren. 

De SMAP-satelliet zal de vochtigheid meten in de bovenste 5 centimeter van de toplaag van de aarde met behulp van twee instrumenten. Die moeten meer precieze gegevens opleveren dan ooit tevoren, en dat moet geleerden toelaten om beter te voorspellen waar er zich droogtes en overstromingen zullen voordoen.

De SMAP-satelliet beschikt over een gigantische ronddraaiende antenne van bijna zes meter doormeter, de grootste die ooit gelanceerd is volgens de NASA. De antenne moet om de drie dagen een wereldkaart creëren van het vochtgehalte in de toplaag.

De missie moet onderzoekers ook toelaten een inzicht te krijgen in de cyclus van vriezen en dooien op aarde en in de CO2-cyclus. Op die manier willen onderzoekers meer inzicht krijgen in drie belangrijke cyclussen op aarde die met elkaar verbonden zijn: de CO2-, water- en energiecyclussen. 

De lancering van de satelliet verliep foutloos.

Meest gelezen