Stof in bier beschermt onze hersenen mogelijk tegen aftakeling

Goed nieuws voor wie houdt van een frisse pint: bier bevat een stof die onze zenuwcellen meer dan goed doet. Wetenschappers hebben de stof xanthohumol bestudeerd, die in hop aanwezig is. Dat bestanddeel beschermt onze hersencellen tegen beschadigingen. Via dat mechanisme zou xanthohumol bepaalde hersenaandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson kunnen afremmen.

In de "Journal of Agricultural and Food Chemistry" leggen de wetenschappers uit hoe het mechanisme precies werkt. Het heilzame bestanddeel is xanthohumol, een stof in hop, een van de hoofdingrediënten van bier.

Wetenschappers onderzoeken deze stof al jaren, omdat ze enorm heilzaam blijkt te zijn voor ons lichaam. Er is al bewezen dat xanthohumol bescherming biedt tegen tumoren, al zit er onvoldoende van de stof in een glas bier om ons echt te beschermen tegen kanker.

Xanthohumol blijkt ook een effect te hebben op onze hersenen. De stof activeert bepaalde eiwitten, zogenoemde Nrf2-enzymen, die onze hersencellen beschermen tegen oxidatieve stress. Dat fenomeen wordt in verband gebracht met zogenoemde "neurodegeneratieve aandoeningen", zoals Alzheimer en Parkinson.

Goed nieuws dus, gezien we maar een beperkt aantal hersenencellen hebben, en de werking ervan naarmate we verouderen afneemt. Een kleine kanttekening: de heilzame werking van xanthohumol wordt bij teveel pintjes meteen teniet gedaan door de alcohol in het bier. Overmatig alcoholgebruik doet de kans op oxidatieve stress, waartegen xanthohumol ons beschermt, immers net toenemen.

Meest gelezen