Intacte bijl uit stenen tijdperk opgegraven

Archeologen in Denemarken hebben een wel erg bijzondere vondst gedaan: een bijl uit het stenen tijdperk met het originele houten handvat er nog aan, in een nagenoeg perfecte staat. Het werktuig zou ongeveer 5.500 jaar oud zijn.

De bijl werd opgegraven in Rodbyhavn op Lolland, het op drie na grootste eiland van Denemarken, niet ver van de Duitse kust. Daar wordt momenteel archeologisch onderzoek uitgevoerd in afwachting van de aanleg van een tunnelverbinding met het Duitse eiland Fehmarn.

De wetenschappers ontdekten onder meer een roeispaan, twee bogen en veertien bijlschachten, maar stonden verbluft toen ze op een intacte bijl met houten handvat botsten, in een zo goed als perfecte staat. Uit het stenen tijdperk zijn wel vaker bijlen teruggevonden, maar in zulke goede staat als dit exemplaar, dat is bijzonder zeldzaam. "Een bijl terugvinden die zo goed bewaard gebleven is, is echt verbazingwekkend", zegt Soren Anker Sorensen van het Museum Lolland-Falster, dat het archeologische onderzoek op de site coördineert. Volgens de wetenschappers dateert de bijl uit het stenen tijdperk, meer bepaald het Neolithicum. Hij zou ongeveer 5.500 jaar oud zijn.

Volgens de archeologen moet de site waar de artefacten opgegraven zijn, een speciale rituele betekenis gehad hebben voor de bewoners van die tijd. Mogelijk was het offergrond of werden er begrafenisrituelen uitgevoerd. De bijl, en alle andere voorwerpen, zijn doelbewust verticaal in de grond geplaatst. Het lijkt erop alsof de tuigen vastgeklonken zijn in wat vroeger de zeebedding was. Het gebrek aan zuurstof in de klei heeft ertoe bijgedragen dat het houten handvat zo goed bewaard gebleven is.

Bijlen waren van vitaal belang voor mensen uit het stenen tijdperk. Duizenden jaren lang werden ze vooral gebruikt voor houtbewerking. De werktuigen speelden echter ook een belangrijke rol bij het ontstaan van de landbouw in Europa, dat toen grotendeels bedekt was door dichte bossen en wouden. Het ontstaan van de landbouw ging gepaard met het ontstaan van een nieuw type samenleving, meer hiërarchisch, waar "religieuze" of rituele elementen een prominentere rol gingen spelen.

Voetsporen

Lolland is het toneel van een groots bouwproject: het aanleggen van een tunnelverbinding met het Duitse eiland Fehmarn. Op veel locaties wordt eerst archeologisch onderzoek uitgevoerd. En dat heeft nog al opmerkelijke vondsten opgeleverd: begin deze maand werden 5.500 jaar oude voetsporen blootgelegd.

Meest gelezen