Lawaai scheepsmotoren en windmolens hindert bruinvissen

Bruinvissen in de Noordzee hebben last van het lawaai van scheepsmotoren en windmolens. De herrie maakt het hen moeilijk om alles te horen en met elkaar te communiceren. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek.

Communicatie is voor bruinvissen belangrijk om in zee bij elkaar te kunnen blijven. Maar communiceren is veel moeilijker geworden door het toegenomen omgevingslawaai.

"Er is altijd geluid op zee van andere dieren, golven en wind. Door menselijk toedoen is er echter steeds meer geluid bijgekomen, zoals dat van windmolenparken en natuurlijk de scheepvaart. Het geluid onderwater is daardoor enorm toegenomen", zegt onderzoeker Klaus Lucke.

Het onderzoek werd gedaan met bruinvissen die verblijven in het natuurcentrum Ecomare op het eiland Texel en in het Dolfinarium in Harderwijk. De dieren kregen sensoren op hun kop waarmee gemeten werd hoeveel ze kunnen horen.

Bij de eerste meting kregen ze het piepgeluid waarmee ze communiceren te horen op normale sterkte. Dat werd daarna steeds zachter afgespeeld om na te gaan op welk punt de dieren nog net iets horen. De geluiden werden vervolgens opnieuw afgespeeld, maar ditmaal met scheepvaartgeluid op de achtergrond. Hierdoor konden de bruinvissen het piepgeluid veel eerder niet meer waarnemen.

"Door het huidige geluid in zee moeten de dieren meer moeite doen om goed te horen en kunnen ze ook minder goed met elkaar communiceren", zegt Lucke.

Ook andere zeebewoners hebben last van de herrie onder water, bleek uit eerdere onderzoeken. De Europese Unie onderhandelt met de sector over de bouw van stillere schepen. De EU gebruikt daarvoor onder andere de cijfers van dit onderzoek.

Meest gelezen