Kan je een regenboog fotograferen van boven de wolken?

Een geweldig schouwspel van kleuren hoog boven de wolken. Dat is wat Melissa Rensen vanuit een vliegtuig kon vastleggen op de gevoelige plaat. Een regenboog, klonk het in verschillende media. Maar kan dat wel?
Image license supplied to Caters from source

De 51-jarige vrouw uit Londen zat op een vlucht van Noord-Amerika naar Honduras wanneer ze net boven de Caraïben aangetrokken wordt door speciale wolken. Niets speciaals aan de hand, tot ze de foto die ze vanuit haar vliegtuigraampje nam bekijkt op haar fototoestel. Behalve de wolken had ze schijnbaar ook een regenboog gefotografeerd.

Niet goed wetend wat ze ervan moet denken, stapt ze naar een bevriend fotograaf. Die legt haar uit dat het bewuste schouwspel zich op dat moment onder de wolken bevond en dat het dus wel degelijk om een regenboog gaat. Heel wat Britse media gingen mee in dat verhaal.

Reflectie noodzakelijk

"Klopt niet", zeggen enkele media vandaag. Regenbogen worden namelijk gevormd wanneer de zon tegen waterdruppeltjes in de atmosfeer aanschijnt. Het water splitst het zonlicht in zijn samenstellende kleuren en weerspiegelt ze naar beneden onder een hoek van ongeveer 42 graden. Op dat moment zien we een regenboog. En net omdat die reflectie noodzakelijk is, is het onmogelijk om je "boven" een regenboog te bevinden.

De kleuren op de foto hebben alles te maken hebben met het materiaal van het vliegtuigraampje en polarisatie, zowel van het raampje als van de lens. Dat verklaart ook meteen waarom de vrouw "de regenboog" pas opmerkte wanneer ze de foto op haar toestel bekeek en niet toen ze uit het raampje staarde.

En toch is het niet helemaal onmogelijk om vanuit de lucht een regenboog te fotograferen, zij het op een heel andere manier. Onderstaande foto van de NASA is zo vanuit de lucht genomen en laat een "volledige regenboog" boven Australië zien. Iets helemaal anders dan de foto's van Rensen.

Meest gelezen