Vrouw met getransplanteerde baarmoeder bevallen van zoon

Voor het eerst heeft een vrouw een kind gebaard met een getransplanteerde baarmoeder. Het gaat om een Zweedse vrouw van 36. Artsen van het UZ Gent waren betrokken bij de voorbereidingen en onderzoeken de toepassing van de techniek in België.
AP2012
Het Zweedse medische team aan het werk.

Het kindje kwam prematuur maar in goede gezondheid op de wereld met een keizersnede, nadat de 35-jarige moeder een transplantatie onderging van een uterus van een 61-jarige vriendin van de familie. Ook de mama stelt het goed.

De artsen beslisten tot de keizersnede over te gaan in de 32ste week van de zwangerschap, nadat de moeder hoge bloeddruk had ontwikkeld en het kindje tekenen van stress vertoonde. Het jongetje woog bij de geboorte 1,78 kilogram en mat 40 centimeter, normale cijfers voor een baby die geboren wordt op dergelijk moment in de zwangerschap.

Het Zweedse artsenteam heeft ondertussen zeven baarmoedertransplantaties met succes uitgevoerd en de kansen zijn volgens hen goed dat ook andere vrouwen in het programma zwanger kunnen worden en dat de vrouw die een kindje ter wereld bracht er nog een tweede kan hebben.

Belangrijke stap

Volgens het UZ Gent is met de geboorte "een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de voortplantingsgeneeskunde geschreven". "In België worden er jaarlijks een 15-tal meisjes zonder baarmoeder geboren. Elk jaar zijn er ook minstens een even groot aantal vrouwen die hun baarmoeder op jonge leeftijd verliezen. Dankzij de nieuwe techniek kunnen die vrouwen voortaan hun eigen kinderen dragen en ter wereld brengen", klinkt het.

Een team van het UZ Gent was de laatste twee jaar nauw betrokken bij de uterustransplantaties. Vier artsen van de Vrouwenkliniek en de dienst voor Transplantatie waren in Göteborg aanwezig bij drie van de negen transplantaties en het Zweedse team was al twee keer in Gent om voorbereidende proeven te doen.

Het Zweedse team maakt gebruik van levende donoren - meestal nauwe familieleden, zoals de moeder of de zus. Zij lopen dan ook de meeste risico's door de chirurgie. Het UZ Gent zet momenteel, in samenwerking met de Zweden, de techniek van uterustransplantatie vanuit overleden donoren op punt.

Het Gentse universitair ziekenhuis noemt de eerste succesvolle zwangerschap en geboorte na baarmoedertransplantatie "fantastisch nieuws", maar waarschuwt dat het te vroeg is om de techniek overal te kunnen kopiëren. "Het UZ Gent onderzoekt vanuit medisch, gezondheidseconomisch en ethisch perspectief verder of het die nieuwe behandeling ook kan aanbieden en zal daarover in gesprek gaan met de andere transplantatiecentra en met de overheid", luidt het.

Meest gelezen