Egyptenaren hadden mummificatie al 1.500 jaar eerder onder de knie

De oude Egyptenaren waren al 1.500 jaar eerder in het kunstmatig mummificeren van lichamen bedreven dan tot nu toe werd aangenomen. Dat stellen wetenschappers op basis van een analyse van resten stof afkomstig uit de oudste gekende Egyptische begraafplaatsen.
AP2010
De graftombe van Toetanchamon.

Egypte in de Oudheid roept steevast het beeld van mummies op. Toch zou het tot ongeveer 2000 voor Christus duren vooraleer lichamen op grote schaal met balsem, hars en linnen kunstmatig werden gemummificeerd.

Vóór die tijd waren het natuurlijke elementen als zand en droogte die dode lichamen uitdroogden en zo op natuurlijke wijze mummificeerden.

Onderzoekers van de universiteiten van York, Macquarie en Oxford beweren echter dat de Egyptenaren al lang voor 2000 voor Christus in het kunstmatig mummificeren van lichamen bedreven waren.

Ze baseren hun stelling op een analyse van resten stof afkomstig uit de oudste gekende begraafplaatsen in Egypte. De oudste stukken dateerden van 4500 jaar voor Christus, de jongste van 3100 voor Christus. Het ging om resten die al in de jaren 30 in verschillende Britse musea waren terechtgekomen en nu opnieuw werden onderzocht.

Plantaardige, dierlijke en minerale resten

Tot hun eigen verbazing ontdekten de wetenschappers plantaardige, dierlijke en minerale resten op de stukken stof. Een biochemische analyse bracht aan het licht dat het plantaardige olie, dierlijk vet, hars, een aromatisch plantenextract en petroleum betrof. Vele duizenden jaren later gebruikten de Egyptenaren precies dezelfde componenten tijdens de hoogdagen van het mummificeren van lichamen.

Volgens de onderzoekers bewijzen hun bevindingen dat Egyptenaren 1500 jaar eerder dan tot nu toe gedacht experimenteerden met kunstmatige mummificatie. Het proces kende evenwel pas een hoogtepunt tussen 1550 en 1000 voor Christus onder de regering van farao's als Ramses II, Toetmoses III en Toetanchamon. Onder invloed van het christendom verdween de praktijk gaandeweg rond 400 na Christus om helemaal te verdwijnen bij de komst van de islam.

Het volledige onderzoek staat te lezen in het tijdschrift Plos One.

Meest gelezen