Archeologen vinden zilveren schaal uit 7de eeuw

Bij opgravingen in het Nederlandse Oegstgeest (Zuid-Holland) hebben archeologen van de Universiteit Leiden een zeer zeldzame zilveren schaal uit de vroege middeleeuwen gevonden.

De schaal uit de eerste helft van de 7de eeuw is versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud en ingelegd met halfedelstenen. Volgens de archeologen gaat het om een uniek stuk, niet alleen voor Nederland maar voor heel West-Europa. De vondst zou wijzen op een elite met een wijdvertakt internationaal handelsnetwerk.

"Bij de vondst was de schaal in tientallen stukken en fragmenten gebroken", zegt Han Weber, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, bij de presentatie bij het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. "Het object was ontzettend slecht bewaard gebleven", beaamde archeoloog Jasper de Bruin. De restauratie heeft ongeveer een half jaar geduurd.

Verondersteld wordt dat de schaal, met een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter, als offer in de grond is gekomen. Dergelijke rijke vondsten zijn zeer zeldzaam. De schaal is bijzonder, omdat vergelijkbare schalen meestal van brons zijn. Bovendien zijn die nooit versierd met uitbundig goudbeslag.

De schaal, die vermoedelijk als drinkschaal of als wasbekken gebruikt is, is samengesteld uit verschillende onderdelen met verschillende dateringen. Het oudste deel, de schaal zelf, dateert waarschijnlijk uit de Laat-Romeinse tijd en de afbeeldingen wijzen erop dat de schaal uit het oostelijke Middellandse Zeegebied of het Nabije Oosten afkomstig is. De overige decoraties dateren uit de eerste helft van de zevende eeuw en wijzen op culturele invloeden uit Duitsland, terwijl de ophangbevestiging van de schaal vooral bekend is uit Engeland en Scandinavië.

De vondst is tot en met 26 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’ in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, en wordt daarna geïntegreerd in de vaste presentatie ‘Archeologie van Nederland’.

Meest gelezen