"Vertrouw op je dokter, niet op Wikipedia"

In 9 van de 10 gevallen staan er in de Wikipedia-artikels rond gezondheidskwesties fouten. Amerikaanse onderzoekers kwamen tot die ontdekking nadat ze verschillende artikels uit de online encyclopedie met artikels uit wetenschappelijke tijdschriften hadden vergeleken. Ze raden dan ook aan om bij gezondheidskwaaltjes steeds een dokter te raadplegen.

Tien Amerikaanse onderzoekers besloten online te zoeken naar artikels over enkele van de "meest dure" ziektes in de Verenigde Staten, van rugproblemen tot astma en artrose. Daaruit bleek dat in 90% van de artikels informatie stond die niet strookte met de laatste wetenschappelijke bevindingen.

Hoewel Wikipedia met 30 miljoen artikels in 285 talen de meest uitgebreide encyclopedie is, kent de site ook een grote zwakte. Iedereen kan in principe vrij gemakkelijk artikels aanmaken of aanpassen. Om het even wie kan zo inhoud aan de site toevoegen. Wikimedia UK, de Britse tak achter de Wikipedia-pagina, reageert bij BBC dat er vele vrijwilligers uit de medische sector de pagina's controleren. Men zou verder ook met "een aantal nieuwe initiatieven" bezig zijn om de correctheid van de informatie nog extra te verbeteren, zeker wat betreft de artikels rond gezondheid. Wikimedia erkende dus de gebreken van de encyclopedie maar voegde er tegelijk aan toe dat het corpus van het Amerikaans onderzoek volgens hen niet representatief te noemen is.

Dokters maken zich alvast ongerust over de verkeerde informatie die zo meegegeven wordt. De online encyclopedie is namelijk de zesde meest populaire site op het Internet. Ook 70 procent van de artsen en de studenten geneeskunde zou wel eens in eerste instantie Wikipedia durven raadplegen.

Meest gelezen