Ook gletsjers in het noordoosten van Groenland smelten

In het noordoosten van Groenland is de grootste gletsjer in 10 jaar tijd 20 kilometer gekrompen. Dat blijkt uit satellietwaarnemingen. Tot nu toe werd gedacht dat dat niet het geval was.
ASHLEY COOPER, VISUALS UNLIMITED /SCIENCE PHOTO LIBRARY

Door de opwarming van de aarde smelt de ijskap in Groenland al een tijdje. Maar wetenschappers gingen ervan uit dat het ijs in het noordoosten niet kromp, omdat het daar te koud was om de effecten van de opwarming te voelen.

Uit een nieuwe studie blijkt nu echter dat de extra afsmelting zich vanaf 2003 ook naar het noordoosten heeft uitgebreid.

De grote Zachariae-gletsjer in het noordoosten bleef tot 2003 standhouden, maar een reeks van ongewoon warme zomers heeft ook daar het ijs doen smelten.

Tegelijk was er ook een piek in de temperatuur van het oppervlaktewater van de oceaan, wat het zee-ijs deed smelten. De Zachariae en de andere gletsjers in het noordoosten van Groenland monden in zee uit op plaatsen waar er normaal het hele jaar rond zee-ijs was, en dat werkte als een soort stop voor de gletsjers. Nu het zee-ijs echter gesmolten is, smelten de gletsjers sneller af. Bovendien loopt het warme zeewater nu onder de gletsjers, wat het proces nog versnelt.

Als al het ijs op Groenland, het grootste ijsreservoir te land na de Zuidpool, afsmelt, dan zal het zeeniveau met zo'n zeven meter stijgen.

Meest gelezen