Rookverslaving en diabetes zijn erfenis van neanderthaler

Genetisch onderzoek dat verschenen is in het vakblad Nature, toont aan dat we verschillende ziekten geërfd hebben van de neanderthalers. Hoewel wij geen rechtstreekse nakomelingen zijn van die uitgestorven mensensoort, leven ze dus deels voort in ons DNA.
AP2003
Homo sapiens (links), neanderthaler (rechts)

Onze voorvaderen kwamen vanuit Afrika naar Europa en ontmoetten de neanderthalers, zo'n 70.000 tot 60.000 jaar geleden. De neanderthalers leefden in Europa en Azië, tot ze zijn uitgestorven zo'n 30.000 jaar geleden. Uit vroeger onderzoek is al gebleken dat de mens en de neanderthalers paarden en dat er dus kruisingen uit ontstaan zijn.

Door die nakomelingen leeft de uitgestorven mensensoort tot op de dag van vandaag voor een deel voort in ons DNA. Volgens genetisch onderzoek is ook een hele reeks genetische ziektes te wijten aan het paren van onze voorouders met neanderthalers. Het gaat dan bijvoorbeeld over diabetes type 2, de ziekte van Crohn en - opmerkelijk - de vatbaarheid tot rookverslaving.

Afhankelijk van persoon tot persoon en van de regio waar u woont, is 2 tot 4 procent van uw DNA afkomstig van de neanderthalers. Opvallend, sommige onderdelen van ons DNA bevatten veel meer neanderthaler dan andere. Zo is 70 procent van het deel van het DNA dat onze huid en ons haar regelt afkomstig van de neanderthalers.

Het is volgens de wetenschappers daardoor bijvoorbeeld heel goed mogelijk dat de Europese mens zijn blekere huid voor een groot deel aan de neanderthalers te danken heeft. Die soort was namelijk al honderdduizenden jaren langer aanwezig in het gebied en heeft dus meer tijd gehad om zich aan te passen aan de omgeving.

Het uitgebreide onderzoek vindt u in Nature.

Meest gelezen