"Giscorrectie benadeelt eerlijke studenten"

De "giscorrectie", het systeem dat gokken bij multiple choice-examens bestraft, is toch niet zo rechtvaardig als algemeen werd aangenomen. Onderzoekers van de Universiteit Gent namen de proef op de som en stelden vast dat vooral de eerlijke student er nadeel van ondervindt. Dat meldt Het Nieuwsblad.
BELGA/DESPLENTER

De "giscorrectie" wordt vooral bij multiple choice-examens in het hoger onderwijs toegepast. Het systeem dat opgang maakte in de jaren 80 is specifiek bedoeld om het gokken tegen te gaan. Bij elk fout antwoord gaat er immers een deel van de punten af.

Maar uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat het systeem ook nadelig kan werken voor studenten die wel goed gestudeerd hebben. "In theorie klopt dat systeem", zegt Martin Valcke, professor Onderwijskunde van de UGent in Het Nieuwsblad. "Voor studenten die vaak gokken, is het op die manier veel moeilijker om te slagen. Maar in de realiteit heeft het systeem nog een ander gevolg: heel wat studenten hebben angst om een fout antwoord te geven. Als ze niet honderd procent zeker zijn, vullen sommigen liever niks in. Zelfs als ze, via redenering, wel tot het juiste antwoord waren gekomen."

Uit het onderzoek blijkt voorts dat vooral goede meisjesstudenten door het systeem benadeeld worden. "Jongens vertonen immers evolutionair gezien een hoger gokgedrag."

Meest gelezen