VRT vod

Kinderen uit de knel

“Toen ze ruzie maakten was ik bang. Ik had hartkloppingen, kreeg buikpijn,… Die twee samen zien nu, dat is verschrikkelijk. Ik ben altijd bang dat ze weer ruzie gaan maken.” Net als Amber (20) zijn er heel veel jongeren in Vlaanderen wiens ouders vaak al langer verwikkeld zijn in juridische procedures dan dat ze ooit getrouwd waren. Het Kinderrechtencommissariaat trekt al jaren aan de alarmbel: vechtscheiding is het grootste probleem waarvoor kinderen naar de klachtenlijn bellen.

De Nederlandse psychologen Justine Van Lawick en Margreet Visser zagen in hun praktijk veel kinderen uit vechtscheidingen met fysieke klachten, depressie, gedragsproblemen,... Maar zolang hun ouders bleven strijden, verslechterde hun toestand alleen maar. En dus moesten de ouders aan de slag. Ze ontwikkelden een nieuwe therapievorm die ouders confronteert met de gevolgen van hun niet aflatend gevecht. Tijdens de sessies leren ze kijken door de ogen van hun kinderen.
In Nederland blijkt de therapie succesvol: twee derden van de ouders slaagt erin de strijdbijl te begraven. Sinds deze week wordt de therapie ook bij ons aangeboden: in Limburg gingen deze week zes ouderparen van start. De andere provincies volgen. Justitie kan vanaf nu de therapie ook opleggen aan ex-partners via een vonnis.
 

Koppen - 30/04/15 do 30/04/2015 - 21:08
Alleen in België

Nieuws in beeld

< >

Gezien op tv?

< >

Meest bekeken

< >


Koppen - 01/06/16


Ook dat nog