Frankrijk bouwt in Calais nieuw vluchtelingenkamp

De Franse overheid gaat in Calais, waar duizenden vluchtelingen opeengepakt zitten, een nieuw humanitair kamp bouwen, dat tegen begin 2016 klaar moet zijn en onderdak kan bieden aan ongeveer 1.500 vluchtelingen. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls tijdens een bezoek aan Calais aangekondigd.
Minister van Binnenlandse Zake Caseneuve en premier Valls in Calais.

Voor de bouw van het kamp krijgt Parijs een ruggensteuntje van vijf miljoen euro vanwege de Europese Unie. Natacha Bouchart, burgemeester van Calais en lid van de Republikeinen, de partij van ex-president Nicolas Sarkozy, reageerde blij en niet blij op de hulp. "Het is een gebaar, maar een vrij zwak gebaar. Er is zeker 25 miljoen euro nodig", zei ze.

Terwijl mensenrechtenorganisaties zich over het initiatief verheugden, haalde voorzitster Marine Le Pen van het Front National (FN) als vanouds uit. Valls offert Calais op aan de dogma's van de Europese Unie, zei. Le Pen heeft het ook niet over vluchtelingen of asielzoekers, maar steevast over clandestienen of illegalen. Het FN staat sterk in het noorden van Frankrijk en wil dat zo houden met het oog op de presidentsverkiezingen van 2017.

Ook Rachida Dati, Europarlementslid en minister van Justitie onder Sarkozy, vindt het initiatief van de regering maar niets. Valls wordt een bondgenoot van de mensenrechtensmokkelaars, zei de dochter van een Marokkaans-Algerijns echtpaar.

Meest gelezen