Hoe rijd ik een ondergrondse parkeergarage in?

di 09/02/2010 - 09:27 De stad Kortrijk gaat cursussen geven aan automobilisten die de ondergrondse parkeergarages niet durven inrijden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De VAB spreekt van een nationaal probleem.

Veel mensen durven een ondergrondse parkeergarage niet inrijden. Uit een onderzoek in Kortrijk blijkt dat vooral senioren en vrouwen er bang voor zijn. 10 procent van de Kortrijkzanen durft niet met de auto ondergronds te gaan. De stad heeft daarom beslist cursussen te geven.

Volgens de VAB, die 17 willekeurige parkeergarages testte, is het geen lokaal probleem, maar geldt die parkeerangst in zowat elke publieke parkeergarage. "De scherpe bochten, steile hellingen en smalle plaatsen schrikken veel mensen af", weet Marc Van Damme van de VAB. "Het is heel triestig gesteld met onze parkeergarages, omdat er geen enkele norm of voorschrift bestaat."

"In ons land gelden geen wettelijke voorschriften voor de afmetingen en hellingsgraad in parkeergarages. Men houdt enkel rekening met de veiligheidsvoorschriften bij het bouwen van parkeergarages", zegt Van Damme.

In heel wat van de geteste parkeergarages is de rijbaanbreedte te smal, zodat het in- en uitrijden moelijk verloopt en zijn de stroken tussen de parkeerplaatsen te smal.

De VAB vindt de inrijlessen van Kortrijk een leuk initiatief, "maar ze lossen het probleem niet op". "De infrastructuur moet gewoon aangepast worden. De auto's zijn tegenwoordig breder, er zijn meer monovolumes en SUV's én de dikte van de autodeuren neemt toe", zegt Marc Van Damme.

POLL