Kust zet zich schrap voor gevaarlijk stormtij

Aan de kust bereidt men zich voor op stormtij. Een strakke wind uit het noordwesten in combinatie met springtij zal de komende uren en dagen hoge waterstanden met zich meebrengen. Meteorologen spreken van mogelijk het ergste stormtij -niet de ergste storm - in 50 jaar tijd. Vooral vrijdag wordt penibel, maar ook voor komende nacht nemen de verschillende badplaatsen de nodige maatregelen.

Er is zich momenteel een stormveld aan het ontwikkelen aan de oostkust van Engeland. Op volle zee wordt windkracht 9 verwacht, aan de kust zelf zijn rukwinden tot 70 kilometer per uur mogelijk. Bovendien waait die wind uit het noordwesten, het "zeegat", en komen de golven recht op de kust af. En alsof dat nog niet genoeg is, is er ook momenteel sprake van springtij, een extra hoge vloed.

Komende nacht wordt een waterpeil van 5,60 meter verwacht, net genoeg om te spreken van een "stormtij". Verschillende kustgemeenten nemen daarom de nodige maatregelen. Op sommige plaatsen worden stormmuren geplaatst en is de toegang tot pieren en staketsels verboden. In Middelkerke wordt het kritieke punt rond het Casino afgesloten, en onder meer in Nieuwpoort en Bredene worden preventief zandzakjes aangebracht.

Grote overstromingen worden er niet verwacht, maar de golven kunnen her en der wel plaatselijk wateroverlast veroorzaken. Vooral de havens zijn kwetsbare punten. "We vermoeden dat het water iets hoger kan komen dan met de Sinterklaasstorm. We hebben toen veel geleerd over de kritieke punten en die gaan we nu verhogen met zandzakjes en we hebben daar ook extra pompen ingezet", zegt burgemeester Geert Vanden Broucke van Nieuwpoort. "Ik veronderstel dat we het niet nodig zullen hebben, maar we zijn op alles voorbereid en mensen moeten zeker niet panikeren." Ook in Oostende worden zulke maatregelen getroffen, "al is het niet het scenario van "Als de dijken breken"", verzekert burgemeester Johan Vande Lanotte.

Vrijdag komt de piek

Het hoogtepunt van het stormtij wordt vrijdag verwacht. Volgens de huidige voorspellingen zal dan rond 14 uur een waterstand van 6,35 meter worden gemeten. Dat is een stukje hoger dan tijdens de Sinterklaasstorm van 6 december 2013, die destijds tot de hoogste waterstanden had geleid sinds de dodelijke storm van 1 februari 1953, toen de dijken braken.

Maar de wind zal nu wel minder hard waaien dan in 2013 en sindsdien zijn ook een aantal structurele maatregelen genomen. Een preventieve evacuatie van Bredene, zoals tijdens de Sinterklaasstorm, is nu niet nodig, klinkt het.

Ook elders maatregelen

Niet alleen de kust bereidt zich voor op het stormtij, ook in het binnenland worden maatregelen genomen. De stormtijprocedure van de Schelde is ingesteld en de kaaien in Antwerpen zullen tijdelijk worden gesloten.

Springtij

Springtij is een extra hoge vloed. Als de zon, de aarde en de maan op een rechte lijn staan, is de waterberg extra hoog en zijn de getijden extremer. Het komt in onze streken voor vlak na volle maan. Zeldzaam is het fenomeen niet, springtij is er twee keer per maand. Maar in combinatie met stormwind uit het noordwesten kan het wel gevaarlijke situaties creëren.

Deboosere: "Extra hoge waterberg wordt naar onze kust geduwd"

Meest gelezen