Ruim 120 banen bedreigd bij ramen- en deurenfabrikant Vlieghe in Kortrijk

Het management van de Kortrijkse ramen- en deurenfabrikant Vlieghe heeft tijdens een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat het de boeken moet neerleggen. Bij Vlieghe werken 93 arbeiders en 30 bedienden. Het personeel reageert geschrokken.

Het management en de aandeelhouders hopen met de curator een doorstart mogelijk te maken voor het bedrijf, dat al sinds 1962 bestaat. "We hopen dat er partijen zijn die het bedrijf gedeeltelijk of volledig willen overnemen", zegt bedrijfswoordvoerder Dirk Demeulemeester. "We weten nog niet hoe de curator zich zal opstellen, maar we zullen hem in elk geval proberen om hem zo goed mogelijk te ondersteunen." Binnen welke termijn die overname moet gebeuren, kan niet worden meegedeeld.

Vorig jaar nog had Vlieghe de productie van Kortrijk naar een modernere vestiging in Moeskroen verhuisd. Die investering mocht niet baten.

Het bedrijf verwijst naar het zwakke economische klimaat, de zware concurrentie en de hoge loonlasten in België. "We zijn nu vooral als b2b (business to business, red.) actief. We leveren aan grote projecten en grote bouwondernemingen, maar de bestellingen komen sinds november, december niet meer door zoals we gewild hadden. Die trend heeft zich jammer genoeg doorgezet in het eerste kwartaal", besluit Demeulemeester. Het gaat volgens hem om een daling van het aantal orders met 50 procent sinds het laatste kwartaal van vorig jaar.

Personeel reageert geschrokken

Het personeel reageert terneergeslagen op het nieuws dat de directie plant de boeken neer te leggen. Dat meldt Frederik Casteleyn van ACV Bouw, Industrie en Energie. De vakbond wil zo weinig mogelijk kwijt over de situatie zodat de curator zijn werk kan doen.

"Vanmorgen om 8.30 uur zijn we ingelicht op een bijzondere ondernemingsraad en sinds 12.30 uur zijn de 123 werknemers ook op de hoogte gebracht", aldus Casteleyn. Volgens de directie is het bedrijf het slachtoffer geworden van de economische crisis en de loonlast. ACV wil niet te diep ingaan op die redenen, om alle kansen op een overname en doorstart gaaf te houden.

Het personeel en de vakbond zijn verrast. "Er was al een tijdje tijdelijk werkloosheid. Had het bedrijf een deel van het personeel afgedankt, dan was dat nog enigszins begrijpbaar geweest. Een faillissement is heel drastisch", aldus Casteleyn.

Meest gelezen