Gezonken vrachtschip voor kust Zeebrugge lekt olie

Het vrachtschip dat vannacht voor de kust van Zeebrugge is gezonken na een aanvaring met een gastanker, lekt olie in zee waar nu al 2 grote olievlekken zijn vastgesteld. Er waren wel geen gevaarlijke stoffen aan boord. De 12 opvarenden zijn na een massale hulpactie gered.

"Rond 4.15 uur kwam de gastanker van 120.000 ton zo'n 8 kilometer voor de kust in aanvaring met het cargoschip van 9.000 ton. Het vrachtschip van zo'n 130 meter lang met 12 opvarenden is daarop gezonken", vertelt provinciegouverneur Carl DecaluwƩ. Het gaat om het Nederlandse schip Flinterstar (foto's en archiefbeelden onderaan), dat met 3.000 ton ijzerafval en 140 ton kraanonderdelen koers had gezet naar Bilbao.

De kustreddingsdiensten schoten massaal in actie om de 12 bemanningsleden van het gezonken vrachtschip op te sporen. Minstens 3 Nederlandse reddingsboten, 5 sleepboten en een helikopter kwamen ter plaatse. Alle opvarenden konden intussen worden gered.Ā "Dat is een sterke prestatie van onze kustreddingsdiensten, want met zulke temperaturen is er niet veel tijd om mensen te redden", zegt DecaluwĆ©. De kapitein en een matroos zijn naar het ziekenhuis gebracht, de eerste met onderkoelingsverschijnselen, de tweede met een probleem aan de neus.

Oliespoor over lengte van 1 mijl

De gouverneur maakt zich nu vooral zorgen over de gevolgen voor het milieu. Het schip had geen gevaarlijke stoffen aan boord, maar het lekt wel olie.Ā Of het de 73 ton "heavy fuel" aan boord of de 125 ton dieselolie is die lekt, is voorlopig nog onduidelijk.Ā 

Er zijn twee olievlekken vastgesteld, een van 3 kilometer lang en 2 kilometer breed, en een van 3 kilometer lang en 100 meter breed.Ā De olie verspreidt zich in noord-noordoostelijke richting en drijft dus niet af richting kust.Ā Er wordt dan ook niet verwacht dat de olie op korte termijn op de stranden zal terechtkomen. Toch heeft DecaluwĆ© de brandweerkorpsen aan de kust gevraagd om de stranden te controleren op olie en de Civiele Bescherming stuurt schepen met het nodige materieel de zee op om de olie te bestrijden.

De 315 meter lange gastanker, de Al-Oraiq die vaart onder de vlag van de Marshalleilanden, is licht beschadigd, maar gevaar voor ontploffing is er volgens DecaluwƩ niet geweest. Een klein lek was meteen onder controle. De tanker is intussen in Zeebrugge aangekomen, waar gasnetbeheerder Fluxys bijstand verleent om de methaantanker veilig te stellen.

Hoe het ongeluk is kunnen gebeuren, is nog niet duidelijk. "De schepen zijn gebotst buiten de vaargeul, maar wat de oorzaak is, moet nog verder worden uitgeklaard." Door de botsing was het scheepvaartverkeer op de Westerschelde even gestremd, maar dat vaarverbod werd tussen 7 en 8 uur weer opgeheven.

De route van het gezonken vrachtschip Flinterstar:

Het schip Flinterstar in betere tijden:

Meest gelezen