Tommelein werkt aan nieuwe "beaufortwet" voor kitesurfers Auteur: Radio 2 West-Vlaanderen, Belga, Kirsten Sokol

di 27/01/2015 - 18:11 Update: di 27/01/2015 - 19:16 Radio 2 West-Vlaanderen, Belga, Kirsten Sokol Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) wil het verbod voor topsporters, om bij sterke wind op zee te gaan, opheffen. De grens ligt nu op 7 beaufort. Tommelein wil tegen het einde van het jaar een nieuwe wet, waarin een expliciete uitzondering voor topsporters is opgenomen.

In het verleden zijn er aan onze Belgische kust enkele incidenten geweest met kitesurfers. Deze sporters maken graag gebruik van een wilde zee, en een strakke zeebries. Na enkele zware ongevallen kwam er een wet die het expliciet verbood om nog op zee te gaan bij meer dan 7 beaufort, op straffe van een boete.

De kitesurfers pleitten al een tijdje voor een uitzonderingsregel voor topsporters, omdat hoge golven en sterke wind net ideale trainingsomstandigheden zijn op zee. Er komt nu ook een nieuwe wet, onder impuls van staatssecretaris van de Noordzee Bart Tommelein.

"Ook ik stel vast dat een duidelijk wetgevend kader momenteel ontbreekt. Het is mij alvast duidelijk dat een nieuwe aangepaste wetgeving noodzakelijk is. Watersporters moeten hun hobby op zee ten volle kunnen uitoefenen, maar dit binnen een kader waarbij de verenigingen geresponsabiliseerd worden", aldus Tommelein. "Het kan bijvoorbeeld ook niet dat sporters naar het buitenland worden verwezen om te gaan trainen."

"Overleg met Sportminister Muyters"

Tommelein laat weten dat de administratieve diensten al aan de slag zijn en dat hij Vlaams minister van Sport Philippe Muyters (N-VA) bij de gesprekken wil betrekken.

"En op 21 februari plannen we een 'Staten-Generaal voor de Watersport'", klinkt het. "De kerndoelstellingen hierbij zijn voor mij: administratieve vereenvoudiging, responsabilisering en het verhogen van de veiligheid." De deadline is vastgelegd op eind 2015. Dit jaar geldt de huidige wetgeving nog.