Navid Sharifi: "Ik ben kapot gelukkig"

Navid Sharifi, de Afghaanse jongeman die ruim een jaar geleden naar zijn geboorteland werd teruggestuurd na een verblijf van zes jaar in ons land, heeft zich vanmorgen ingeschreven op het stadhuis van Waregem. Vanmiddag gaf hij een persconferentie, waar hij iedereen bedankte die zijn terugkeer naar België mee mogelijk gemaakt heeft.

Sharifi vluchtte enkele jaren geleden na een familieruzie naar ons land. Hij vroeg asiel aan en volgde een opleiding tot loodgieter in Waregem. Toenmalig staatssecretaris voor Asiel Maggie De Block (Open VLD) verwierp echter de asielaanvraag op aangeven van haar administratie. Sharifi moest terug naar zijn land van herkomst.

Bij zijn aankomst in Afghanistan werd Sharifi niet opgewacht door een oom, zoals door de Dienst Vreemdelingenzaken was gezegd. Hij verbleef er drie maanden in een hotel en durfde zich nauwelijks buiten begeven. Sharifi wil niet te veel terugdenken aan die periode. "Het was verschrikkelijk en gevaarlijk. Wat je ziet op televisie is niet wat ik gezien heb met mijn eigen ogen. Nooit voel je je veilig." Hij werd wel ondersteund door vrienden en kennissen hier in België. Hij bedankte dan ook iedereen die hem tijdens zijn afwezigheid financieel of anders geholpen had.

Sharifi kon na drie maanden naar Polen reizen. "Dat is volledig legaal gebeurd op basis van gezinshereniging", zei advocaat Pieter-Jan Staelens. "Navid was al lang samen met zijn vriendin, maar kon niet eerder gezinshereniging inroepen omdat ze nog geen 21 jaar was. Na zijn huwelijk werd twee weken geleden het inreisverbod tegen hem opgeheven.

Sharifi is dan ook "kapot gelukkig" dat hij terug in België is. "Ik voel mij hier thuis". Hij wil dan ook graag officieel Belg worden. Gevraagd naar zijn toekomstplannen zegt Sharifi dat hij zo snel mogelijk terug aan de slag wil bij zijn vorige werkgever. Die heeft hem beloofd dat hij weer bij hem kan komen werken als hij in België is. Morgen is een eerste ontmoeting gepland.

Sharifi moet de kosten van zijn repatriëring, zo'n 14.000 euro, terugbetalen, maar naar eigen zeggen zijn enkele kennissen daarvoor tussenbeide gekomen.

Meest gelezen